EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

НС прие Закон за търговската тайна, първо четене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС прие Закон за търговската тайна, първо четене

mail08:00 | 07.02.2019прегледи 690 коментарикоментари 0


Със 90 гласа "за", три "против" и 27 "въздържал се" парламентът прие на първо четена условията и реда за защитата от неправомерно придобиване, използване и разкриване на неразкрити ноу-хау и търговска информация, представляваща търговска тайна. Законопроектът за защита на търговската тайна е нов, вносител е Министерският съвет.
С него се увеличават стимулите за бизнеса, запазват се гаранциите за развитието на конкурентоспособността, подобряват се условията за трудова мобилност и се увеличава броят на работните места, се посочва в мотивите.
В проекта подробно се уреждат производството и мерките за защита на търговската тайна по съдебен ред, основните понятия като търговска тайна, притежател на търговска тайна, нарушител и предмет на нарушението. Обстойно са разписани и обезпечителните мерки за защита и тяхното допускане, условията и реда за установяване на неправомерното придобиване, използване и разкриване на търговска тайна, както и присъждането на справедливо обезщетение в случай на злоупотреба.
При гласуването от БСП се въздържаха, а Пенчо Милков обясни, че едно от притесненията е свързано с дефиницията на търговска тайна. Нужно е прецизиране, защото някои от изискванията за търговска тайна биха довели до противоречива съдебна практика, посочи депутатът
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов отчете, че дефиницията има нужда от прецизиране, но законът се е чакал повече от 25 години. Българските търговци имат нужда от гаранция, че техните достижения в търговската дейност ще получат релевантна правна защита, макар че и сега до голяма степен търговската тайна е гарантирана в няколко закона, разясни той.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg