EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС прие електронно гласуване от 1 януари 2018

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС прие електронно гласуване от 1 януари 2018

mail07:03 | 02.05.2016прегледи 3975 коментарикоментари 0


Експериментално електронно гласуване ще бъде произведено след 1 януари 2018 г. в три последователни избора, включително частични, в един район на страната. Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс.
До тази дата Централната избирателна комисия /ЦИК/ трябва да направи три симулации на дистанционно електронно гласуване с измислени партии, коалиции или кандидати.
ЦИК трябва да създаде постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване, което ще координира дейността си с Министерския съвет /МС/.
В случай че експерименталното електронно гласуване е успешно - при гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, и не са установени съществени нарушения при произвеждането му, на изборите за членове на Европейския парламент от България през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите, записаха депутатите.
В отрицателен вот Михаил Миков /"БСП лява България"/ заяви, че с разпоредбите се дава възможност за манипулация на електронното гласуване. По думите му тя е заложена в текста, според който звеното за техническо осигуряване на електронното гласуване работи в координация с МС.
По време на дискусията председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази убеденост, че много скоро в България ще можем да гласуваме електронно, дистанционно и при гарантиране на тайната на вота.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093