EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС прие Доклад за състоянието на ПФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС прие Доклад за състоянието на ПФ

mail14:10 | 14.05.2015прегледи 1239 коментарикоментари 0


Докладът за проучване на финансовото състояние на пенсионносигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове съдържа информация, която досега не е била огласявана публично. Документът съдържа констатации на проблемите в системата и предложения за тяхното разрешаване.
Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ депутатът от БСП Корнелия Нинова, която е председател на временната комисия в НС, която изготви доклада
Във фондовете има около 8 млрд. лева. Този въпрос засяга около 4 200 000 българи, родени след 1959 г. Парите са инвестирани предимно в дългови ценни книжа, в акции, права и дялове, в банкови депозити, парични средства има, инвестиционни имоти.
Фондовете твърдят, че доходността е положителна, тоест парите на хората се увеличават, а КФН казваше че е отрицателна. Търсехме откъде идва това разминаване. Разбра се, че е поради това, че двете страни изчисляват периода за различно време и заради това се използват различни методики.
Народните пред9ставители са изискали от КФН и пенсионните дружества да направят обща методика и до 2 месеца да излязат с еднозначни данни дали парите на хората реално се увеличават. Ако това не се случи, Нинова заяви, че ще внесе законопроект в парламента , за да бъде извършено това със закон.
Реална доходност на Универсалните пенсионни фондове за 12.-годишен период е 1.46%, каза Нинова. Тоест, ако сме имали 100 лева вътре, са станали 101.46 лв. За професионалните фондове е 0.98%.
Предложение на комисията е да се намалят на 3% таксите за самите фондове, които в момента вземат 5% от всеки превод. Второто основно предложение е за засилване на контрола . Предлага се законопроект с който се разширява понятието за „свързани лица“, както и затягане на контрола върху дружествата от страна на КФН.

По-късно през деня парламентът прие доклада на Временната комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка. За документа гласуваха 112 депутати, а петима се въздържаха.
Временната парламентарна комисия констатира, че съществува проблем и за да бъде в максимална степен защитен интересът на миноритарните акционери, следва да се предвидят изрични правила в Закона за публичното предлагане на ценни книжа по отношение на сделките с продължително изпълнение.
По време на дискусията Димитър Байрактаров /ПФ/ посочи, че е подписал доклада на комисията с особено мнение, защото ПФ не може да подкрепи документ, който не им дава пълната и ясна
картина. Нямаме яснота кои са истинските собственици на пенсионните дружества, не е ясно дали някои от тези дружества не са се "заигравали по схемата "свързани лица", каза той.
Депутати от различни парламентарни групи се обединиха около становище за намаляване на таксите, които събират пенсионните фондове.
Жельо Бойчев /"БСП лява България"/ посочи, че е удовлетворен от дейността на комисията, която предлага намаляване на таксите, които събират пенсионните фондове.
Владислав Николов /ГЕРБ/ обясни, че доходността на фондовете е много добра и хората могат да са
спокойни за вноските си. Апелирам всички членове на тази комисия да успокоим българските раждани, да им кажем че техните пари във фондовете са сигурни и че те получават доходност, каза Николов.
Настимир Ананиев /РБ/ посочи, че комисията е свършила много работа, но е можела да направи още неща. Според него са постигнали няколко добри неща, сред които открои създаването на работната група между КФН и пенсионните фондове, които преди не са си говорели. Целта на работната група е да се създаде единна методика, по която да се оценява доходността на фондовете. Той посочи, че таксите трябва да бъдат намалени. До този момент са събрани 600 млн. лв. не само от таксата за вноска, но и от
инвестиционната такса. Ананиев призова хората да разберат къде са им парите и да си следят доходността. По думите му това е важно, защото и един процент разлика в доходността за период от
30 години ще доведе до различни доходи. Според колегата му от РБ Мартин Димитров таксите събирани от фондовете трябва да са към средното ниво на събираните в ЕС.
Йордан Цонев /ДПС/ отбеляза, че ако ситуацията около пенсионните фондове сега е спокойна и консенсусна, то това се дължи и на работата на временната комисията. Той посочи, че регулаторът -КФН, е свършил добре своята работа. Трябва да бъдем внимателни, очевидно в тази сфера има проблеми, комисията набеляза някои от тях, управляващите и правителството трябва да продължат, каза Цонев. Колегата му Хасан Адемов /ДПС/ посочи, че подкрепя идеята за намаляване на таксите. Според него това намаление трябва да стане постепенно.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg