EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС отхвърли вето на Радев за екозакон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС отхвърли вето на Радев за екозакон

mail14:41 | 14.09.2017прегледи 9061 коментарикоментари 0


Народното събрание отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за опазване на околната среда, приети на 27 юли. Народните представители гласуваха повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за околната среда със 138 гласа "за", 78 гласа "против" и два гласа "въздържал се".

Един от мотивите на държавния глава беше, че държавата трябва да създава регулации не само за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. 

От ГЕРБ подчертаха, че уважават ветото на президента и са разгледали мотивите му внимателно. Според тях премахването на втората инстанция е съобразено с Конституцията, като цитираха член, който дава право на Народното събрание да намали броя на инстанциите за обжалване в случаи, свързани с национален суверенитет и стратегически важни проекти. 

От ГЕРБ наблегнаха и на факта, че обжалванията идват от неправителствения сектор, който се е превърнал в "зелена мафия". Последният аргумент се чу и от Обединените патриоти. 

От опозиционната ДПС посочиха, че ще подкрепят управляващите, за да се прекрати практиката външни сили да слагат прът в развитието на страната. 

От БСП посочиха, че отхвърлянето на ветото е ограничаване на достъпа до правосъдие и прът в съдебната реформа. Корнелия Нинова предупреди, че казусът ще отиде в Конституционния съд: 

Колко пъти си позволихме заради целесъобразност да погазим законосъобразността. Стъпка по стъпка рушим държавността.

Законодателството, което приемаме, не противоречи на Конституцията. Нямаме абсолютно никакви проблеми, отговори Цветан Цветанов.БНР

 

 

 

 


Тагове: закон, вето
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg