EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС отхвърли вето на президента за Черноморието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС отхвърли вето на президента за Черноморието

mail11:59 | 10.07.2019прегледи 561 коментарикоментари 0


Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Измененията бяха приети отново със 143 гласа "за", 66 против и 1 "въздържал се".  
    Само от "БСП за България" подкрепиха президентското вето и посочиха, че приемането му ще даде възможност за дебат в нормална обстановка. Социалистите обаче също се съгласиха, че трябва да има ред за свободното къмпингуване.
   С промените се въвеждат изисквания за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани, както и административнонаказателна отговорност за тяхното нарушаване. Предвижда се условията и редът за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, правилата и нормативите за устройването и ползването им, както и за престоя в тях, да се определят с наредба на министъра на туризма, министъра на земеделието, храните и горите, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на околната среда и водите.
   Като автор на промените, върху които е ветото, Искрен Веселинов /"Обединени патриоти"/ обясни, че санкциите ще започнат да се налагат година след влизането в сила на новата наредба, което, по думите му, е правилен реверанс. Според него няма как да започнат да наказват къмпингуващи преди да се създадат условия за свободно къмпингуване.
   Искрен Веселинов коментира, че в случая има обществено мотивирано вето с цел дебатът да се случи и той се е случил. Хубаво е, че всички говорим, че трябва да има правила, отбеляза той. Веселинов посочи, че това са предложения на къмпингуващи. Не съм искал да лиша никого от никакво право, а да създам правила в полза на българската природа и на къмпингуващите, добави той. 
   Първо се определят правилата, а след това - глобата, другото е непозната техника, коментира Крум Зарков от левицата. Кое е по-вредно за околната среда - палатката в гората или джипът на плажа, боклуците, оставени от къмпингуване, или тоновете строителни отпадъци, които са зарили Черноморието, попита той. По думите му се създава усещане за двоен стандарт, усещане, че целенасочено се стигматизират едни и се премълчават нарушенията на други.
   Димитър Бойчев /ГЕРБ/ посочи, че е било крайно време да се приемат такива предложения в закона за Черноморското крайбрежие. В момента няма никаква регламентация на т.нар. свободно къмпингуване, отбеляза той. Колегата му от ГЕРБ Младен Шишков каза, че много му се иска законът да бъде подкрепен още веднъж, за да не стане така, че това диво къмпингуване да стане дивашко къмпингуване./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4143