EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС не прие доклада за доставките на Газпром

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС не прие доклада за доставките на Газпром

mail17:10 | 27.07.2022прегледи 1864 коментарикоментари 0


С 94 гласа "за", 70 "против" и 48 "въздържал се" парламентът не прие доклада на Временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз".  

Докладът е подписан с особено мнение от шестима от членовете на комисията - представители на управляващата коалиция. В подкрепа на документа гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и един депутат от "БСП за България".  

Според доклада решението за необслужване на договора с "Газпром експорт" по искания от руската страна нов ред на плащане не е взето след внимателно обсъждане и достатъчен обществен консенсус и подкрепа. Предоставената информация съдържа данни, че "Булгаргаз" е предоставило пред обществото избирателно, непълно и манипулативно информацията относно кореспонденцията с "Газпром" във връзка с поискания от руския доставчик нов механизъм на плащане, посочва временната комисия.

В доклада пише още, че осигурените алтернативни доставки от посредници са на значително по-високи от руския газ цени, а начинът, по който са избрани търговците, е непрозрачен, с неясни правила и критерии, като само ограничен кръг търговци са получили покана за оферта.

Временната комисия посочва още, че влошеното финансово състояние и огромната задлъжнялост на "Булгаргаз" следва внимателно да се анализира с оглед енергийната сигурност на България.

Изключително сте наивни, че ако платите газа в рубли и се върнете към Москва, няма да имаме проблеми, коментира Мартин Димитров от "Демократична България". Това ще доведе до капан, до системен проблем, всички търсят алтернативи, посочи той. Така че не се хващайте на тази въдица, единственият начин да гарантираме сигурност на българските граждани и спокойна зима е да им дадем тези алтернативи, коментира Димитров. Суецкият канал, който е копан с лопати, е построен за десет години, а тази връзка с Гърция трябваше да започне 2009 г., а ще бъде готова чак сега, защото се смени властта, коментира той.

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) посочи, че "Газпром" е изпратил инструкция, от която става ясно, че никой не очаква "Булгаргаз" да плаща газа в рубли. "Булгаргаз" трябва да плати във валутата, предвидена в договора, а ангажимент на "Газпромбанк" е да превалутира, като това превалутиране се извършва в рамките на два работни дни, добави тя. По думите й всякакви теории за валутни рискове и за някакви други спекулации просто рухват. Петкова коментира, че на практика така сме се диверсифицирали, че пак получаваме руски газ, но с 30 процента по-скъпо. Тя отбеляза, че предишното правителство е махнало посредниците, а настоящото ги е върнало, а за гръцката връзка коментира, че още не е построена и въведена в експлоатация.

Валутен риск има, каза в отговор Васил Стефанов от "Продължаваме Промяната" и посочи, че точно това казват правните консултанти в правния анализ. Целият този риск по превода на долари, превалутиране в рубли през Московската борса и захранването на рубловата сметка се носи от "Булгаргаз" изцяло, коментира той. Рискът е свързан със забава, липса на наличие на валута на борсата в Москва, съответно е възможно неизпълнение на плащането, оттам – липса на газ, въпреки че вече сме си платили задълженията по договора, допълни Стефанов.

Цончо Ганев от "Възраждане" го репликира, че няма измамени и риск няма. Няма плащане в рубли, има плащане в долари, посочи той. Вие загробихте българската енергетика, коментира Ганев.

Колегата му Ангел Георгиев обърна внимание, че на оперативно съвещание на Министерския съвет (МС) от 13 април т.г. е взето решение да не се плаща по така предложения механизъм, като премиерът е твърдял, че това решение е гласувано единодушно.

Най-голямата лъжа, която изрекохте, е, че има решение на МС, което е подкрепено от министрите на БСП, репликира го Владимир Маринов от "БСП за България". Той посочи, че няма решение на МС. Друг е въпросът, че преди един час, въз основа на тази страхотна диверсификация, която направихме, "Булгаргаз" поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране увеличение на цената за август с 55 процента и предложението на "Булгаргаз" е за 286 лева лева за мегаватчас за август, коментира той.

Георги Свиленски от левицата посочи, че трябва да се прави разлика между оперативно заседание и заседание на МС. "Възраждане" не спряха да лъжат, коментира той. Лъжите няма да ви измият очите за гласуванията с ДПС, добави Свиленски.

Рамадан Аталай (ДПС) поиска премиерът и министърът на енергетиката в оставка да присъстват на дебата. Говорим за много сериозна корупционна схема, може и да е от незнание, но това не ви освобождава от отговорност, обърна се той към управляващите.БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1017