EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС избра нов вицепремиер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС избра нов вицепремиер

mail13:11 | 21.11.2018прегледи 628 коментарикоментари 0


Със 116 гласа "за" /ГЕРБ, Обединени патриоти, "Воля" и двама независими/, 62 "против" и без "въздържали се" парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място. Проекторешението бе внесено в деловодството на парламента от премиера Бойко Борисов. Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември.

Бях избрана за заместник министър-председател на Република България, един отговорен пост, който изисква продължаване на започнатото по отношение линията на управленската програма на правителството, а също така повишаване доходите на населението - това са мои приоритети, към които ще се стремя. Това заяви пред журналисти новият вицепремиер Марияна Николова след избора й от Народното събрание.
   Работата ми като вицепремиер ще бъде насочена към конкретното изпълнение на програмата на правителството и на приоритетите в коалиционното споразумение, посочи Николова.
   "Ресорът на отговорност на досегашния вицепремиер беше много отговорен, това са много министерства, държавни агенции. Аз не зная дали той ще бъде потвърден или изменен, това е прерогатив на министър-председателя да реши", каза Николова. Тя посочи, че теми от значение за нея са здравеопазването и децата. Интерес за мен представляват и децата, те са нашето злато, коментира тя.
   Николова не коментира думите на предшественика си Валери Симеонов към майките на деца с увреждания. "Аз съм майка и към конкретно дете не бих отправила каквито и да било изказвания", допълни тя.
Считам, че имам подкрепата на кабинета и че ще има приемственост по отношение на последователната политика, която правителството води за изпълнение на управленската програма, коментира Николова. Тя посочи, че номинацията й за поста е от Обединените патриоти, а мотивите са нейната експертиза и увереността, че ще изпълнява последователно политиката на правителството, приоритетите в програмата и ще спазва законите. Считам, че ще се справя с отговорността, която не е лека, допълни тя
   Вицепремиерът каза, че преди години е членувала в Софийска адвокатска колегия, не сега. "Никога не съм била телевизионна водеща. Никога не съм членувала в политическа партия", подчерта Николова. На въпрос дали ще се съветва с Валери Симеонов тя каза, че е готова да търси мнението на всеки депутат или министър.
   Попитана как ще работи за повишаване на доходите тя отбеляза, че е необходимо да се стимулира икономическата активност. Николова планира поредица от срещи с работодателските организации, със синдикатите и кметовете, за да се дефинира проблематиката по темата.
   Николова обясни, че за поста началник на кабинета на Симеонов е имало около 10 кандидати, но е била избрана тя, тъй като имала значителен опит на различни длъжностни нива в структурата на администрацията. Познавала съм Валери Симеонов като народен представител, но някакви лични или партийни взаимоотношения нямам с него, коментира тя.
   Николова не е решила кой ще е началник на нейния кабинет. Тя помоли медиите за толеранс от седмица-две, за да се запознае с ресора си и изрази готовност да отговаря на всякакви въпроси след това.

Марияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и административни практики“ и „Право“ в СУ „Свети Климент Охридски“. Вписана е в Софийска адвокатска колегия. Има редица обучения и специализации в страни-членки на ЕС - Германия, Австрия и Великобритания. Работила е в „Топлофикация“ АД като юрисконсулт. Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа.
Работи като директор на Дирекция „Правнонормативна дейност“ в МЗХ. През 2014 г. става член на Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”. През 2015 г. работи като държавен експерт в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК. Професионалната й кариера я отвежда и в Държавната агенция за метрология и технически надзор към Министерство на икономиката. Преподавател е по структура на администрацията и административен процес в Института по публична администрация към МС. От май 2017 г. е началник на политическия кабинет на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.
Владее свободно немски и английски език.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg