EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС даде мандат за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС даде мандат за АЕЦ "Белене"

mail06:50 | 08.06.2018прегледи 1886 коментарикоментари 0


Парламентът даде мандат на министъра на енергетиката за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене", съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.
Решението беше взето със 172 гласа "за", 14 "против" и 2-ма въздържали се. Вносители са ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Депутатите възложиха на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да търси възможности за реализация на проекта, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно дружество. С приемането на решението депутатите възложиха на министъра да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори. А до 31 октомври - да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта. Теменужка Петкова ще бъде задължена да информира депутатите периодично за предприетите действия и резултатите от преговорите. От ГЕРБ препоръчват МС да предприеме действия по отмяна на решението за спирането на „Белене“ при поставените в решението условия. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за отмяна на решението за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“ от 2012 г.

От парламентарната трибуна министър Петкова обяви, че правителството има желанието, намерението и политическата воля да търси решение по проекта АЕЦ „Белене“. След гласуването тя коментира, че ръцете на правителството вече са развързани. „Много е важно процедурата да бъде добре конструирана, публична и прозрачна, с обективни критерии“, заяви Теменужка Петкова. „Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който към момента е заявен, ще бъде препотвърден“, посочи министърът. Тя прогнозира, че ако строителството започне в максимално бързи срокове, АЕЦ „Белене“ може да бъде готова в следващите 7-8 години.

Дебатите в пленарна зала продължиха над 3 часа. От опозицията заявиха, че с проекторешението си за АЕЦ „Белене“, ГЕРБ „връзват ръцете“ на Министерския съвет в преговорния процес. Зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев попита: „Преговорите няма да ги водя аз или Таско Ерменков, а правителството. На него ли нямате доверие“. От ГЕРБ обаче не се съгласиха с твърдението, че нямат доверие на кабинета. „Проекторешението ни за АЕЦ „Белене“ е на базата на внесения от министъра на енергетиката доклад“, изтъкна депутатът Александър Ненков. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова проектът АЕЦ „Белене“ да бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си е заминал. „47 години АЕЦ „Белене“ е в кота нула. Ако обвинявате ГЕРБ за спирането на проекта - имали сте възможност да го направите 38 години преди да дойдем на власт“, коментира Цветан Цветанов. От „Обединени патриоти“ обявиха, че искат реализация на проекта АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип, с гаранция, че потребителят няма да плаща по-скъп ток. Според ДПС обаче дебатът за „Белене“ е подвеждане на Народното събрание, защото премиерът Бойко Борисов не присъства. „Смятах, че ГЕРБ вече са приключили списъка с неправилните решения. Явно, че списъкът още е дълъг“, посочи депутатът Рамадан Аталай.

Министърът следва да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване, да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структуриране на проекта в срок до 31 октомври 2018 г.

Депутатите препоръчаха на Министерския съвет да предприеме действия за отмяна на решението си от 29 март 2012 г. относно строителството на централата.
Със 74 гласа "за", 40 "против" и 81 въздържали се парламентът отхвърли проекторешението на "БСП за България" за отмяна на мораториума, гласуван от Народното събрание на 29 март 2012 г., върху строителството на АЕЦ "Белене".


Тагове: Белене, мандат
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg