EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нощта в Брюксел + Пикантни подробности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нощта в Брюксел + Пикантни подробности

mail11:05 | 14.07.2015прегледи 3145 коментарикоментари 0


Излизат интересни подробности от дългата нощ на преговори между еврозоната и премиера на Гърция Ципрас. Вестник FT твърди, че Туск спрял с тялото си залата да не напуснат Меркел и Ципрас след явно неразбрателство между тях. В същото време високопоставен представител от еврозоната, който е присъствал на преговорите същата нощ заяви, че Ципрас е бил разпнат по време на разговорите. "Те разпнаха Ципрас там", поясни източникът. Източници от ЕС разкриха, че Ангела Меркел и Франсоа Оланд са подложили Ципрас на вербален „уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене - б.р.). Резултатът е ясен - Ципрас ще трябва да прокара безпрецедентни драконови мерки през парламента на страната още в сряда, ако иска Гърция нова спасителна програма, отбелязва „Дейли телеграф".

По време на преговорите на лидерите от еврозоната в нощта между понеделник и неделя гръцкият премиер Алексис Ципрас в един момент не издържал и свалил сакото от себе си и се обърнал към германския канцлер Ангела Меркел с думите: И това ли искате да вземете? След това италианският премиер Матео Ренци призовал участниците: Ако сте решили да изгоните Гърция, бъдете отговорни и го кажете! В един часа посред нощ разговорът се ожесточил до такава степен, че финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле се обърнал към директора на Европейската централна банка Марио Драги с въпроса: "Да не би да смятате, че съм глупак". Тук обаче на Драги не оставало нищо друго освен да каже кратко: "Не".

Част от тези реплики са предадени от италианския премиер на местните медии.

Матео Ренци признава, че Алексис Ципрас пръв погазва референдума, но подчертава: Ситуацията е сложна. Европа е необходима, защото има много бойни полета - украинската криза, ислямският тероризъм, ядрената програма и преговорите с Иран, Либия... Средиземноморието гори, в Украйна се стреля, а ние тук преговаряме колко канала ще има гръцката обществена телевизия!

Британският министър на финансите Джордж Озбърн ще се опита да блокира какъвто и да било опит на евросъюза да включи британски пари в новата програма за финансова помощ за Гърция, съобщиха днес редица медии на Острова, цитирани от АФП.
Озбърн е подчертал, че страната му не желае да участва в рефинансирането на Гърция. Той е направил това в телефонни разговори с колегите си преди срещата във вторник на Еврогрупата в Брюксел, пишат днес "Файненшъл таймс" и други британски медии.
"Колегите ни от еврозоната получиха силно и ясно послание, което гласи, че не би било приемливо да се променя за този случай британската позиция по европейските програми за финансово подпомагане", посочи източник от финансовото министерство в Лондон.
"Идеята, че може да става дума за принос на британските данъкоплатци в това това споразумение с Гърция е предварително осъдена", допълни същият източник.
През 2010 година британският премиер Дейвид Камерън обяви, че е постигнал споразумение, според което спешната програма, Европейският механизъм за финансова стабилност, обединяващ усилията на 28-те от ЕС, няма да бъде използван за подпомагане на страна от еврозоната, след като бе задействан за Ирландия и Португалия.
Само 19-те страни от еврозоната трябва да имат отговорността за тези програми за подпомагане чрез нов фонд, който може да се използва при кризи като преживяваната в момента от Гърция.

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис хвърли поредна бомба, като разкри, че е имало план за излизане на Гърция от еврозоната и за въвеждане на паралелна валута в страната, съобщават гръцките медии. Разкритията на Варуфакис предизвикаха остри реакции.
Бившият финансов министър каза, че е имало група в неговото министерство, която е подготвяла излизането на Гърция от еврозоната.
Пред австралийския телевизионен канал Варуфакис окачествил споразумението, постигнато в Брюксел вчера, като "катастрофално" за Гърция и го сравнил с Версайския договор.
Депутатката от партията Нова демокрацията Дора Бакояни пред телевизия Мега обяви, че Варуфакис е бил фаталният човек през цялото време на преговори с кредиторите. Мнението на повечето депутати в 300-местния парламент е, че Варуфакис е човек, чиято роля е изключително съмнителна, каза Бакояни.
От своя страна депутатът от ПАСОК Андреос Ловердос смята, че е абсолютно необходимо Варуфакис да бъде призован за изявленията си и за това, че след резултата от референдума той бил предложил на премиера Алекис Ципрас излизане на страната от еврозоната.
Малко преди това пред местното радио Риъл ФМ Варуфакис казал точно обратното, а именно, че правителството е имало планове за избягване на Грексита. Никога не сме говорили за наша валута, правихме това, което сме били длъжни да направим, тоест да избегнем Грексита, казал бившият финансов министър.
В интервю за сп. "Нюзстейтстмън" бившият финансов министър разкрил, че сериозно обмислял вероятността за Грексит, и че бил предложил издаването на паралелна валута по Калифорнийски модел, както и "подстрижка" на заемите от Европейската централна банка в случай, че Франкфурт затвори гръцките банки. Той добавил, че неговото предложение не е минало, и добавил, че е имал план Б за излизане на Гърция от еврозоната.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg