EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нормативни промени за лекарствата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нормативни промени за лекарствата

mail16:00 | 01.08.2014прегледи 1026 коментарикоментари 0


Правителството одобри промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, съобщи пресцентърът на МС. Тяхната цел е да се постигне повишаване на устойчивостта на процесите по снабдяване с лекарствени продукти и да се защитят правата на пациентите, като се гарантира, че лекарствата няма да поскъпват неколкократно в рамките на една година. С промените се въвеждат и мерки от втория пакет за намаляване на регулаторната тежест.
Основното изменение е на чл. 43 от Наредбата, отнасящ се до срока за подаване на декларация, за извършване на проверка за съответствие на цената на лекарствения продукт с най-ниската цена в референтните държави-членки, както и на срока за подаване на заявление за промяна на утвърдената цена. От шестмесечен, този срок става 12-месечен.
Шестмесечният срок е изключително кратък предвид наличието на над 3000 лекарствени продукта, които подлежат на проверка (т.е., годишно се извършват над 6000 проверки). Сроковете за влизане в сила и сроковете за обжалване на решенията на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, предвидени в АПК, водят до застъпване на процедурите и обективна невъзможност решенията на Съвета да влязат в сила. Също така, обществените поръчки за доставка на лекарствени продукти и сключените по тях договори са за срок от една година и това затруднява снабдяването с лекарствени продукти за лечебните заведения.

Шестмесечният срок за подаване на декларация и за извършване на проверка за съответствие на цена на лекарствен продукт с най-ниската в референтните страни се запазва по отношение на лекарствените продукти, които са единствени с международно непатентно наименование, включени в Позитивния лекарствен списък. При тези лекарствени продукти, които имат патентна защита и обикновено са с най-висока цена, липсва естествената пазарна регулация на цената и административната й регулация чрез извършване на по-честа проверка (на шестмесечен период) е оправдана.
По отношение на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание, се запазва ли възможността увеличението на цената да става само с процент, който не е по-голям от последната статистически отчетена инфлация за периода на действие на последната регистрирана цена.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg