EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Норвежката сьомга е токсична

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвежката сьомга е токсична

mail06:35 | 06.04.2016прегледи 1527 коментарикоментари 0


В продължение на няколко месеца френските журналисти Никола Даниел и Луи дьо Байберак изследвали  риболова от тъмната му страна. Те пътували от Норвегия до Виетнам, посетили  Швеция и Дания. Резултатът от техните разследвания е филмът, който разкрива истината за това какво се опитва да се скрие "рибното лоби".
В селските райони на западна Норвегия  има много рибни стопанства, които развъждат изкуствено сьомга. Журналистите се срещат с норвежкия активист, природозащитник и основател на Норвежкия съюз за опазване на природата Курт Одекалвом.
"В Норвегия положението с рибите е катастрофално. Има твърде много риба, която се развъжда в малки ферми, рибата е болна от панкреатична некроза и инфекциозна анемия, но това е скрито от потребителите.”- казва Курт.
Той има запис, който показва как работници  от фермите изливат във водата мощен пестицид, който има невротоксични ефекти.
"Те самите носят маски и защитни костюми, да не бъдат засегнати от химикалите, използвани за обработка на резервоарите срещу паразити. В сьомгата, отглеждана тук, може да се намери разнообразие от химикали."- допълва той.
Курт коментира: "Норвежката сьомга е сред най-отровните храни по целия свят." Риболовът в Норвегия  носи $ 4 млрд. на година и е на второ място по приходи след  петрола.
Основният проблем на норвежките рибари е т.нар.  рибна въшка, която е паразит, живеещ   върху тялото на рибата. Въшните развиват резистентност и, за да ги унищожат, рибарите използват пестициди, ефективността на което е много по-висока.
Според  Курт  50% от треската във фермите се ражда с мутация, тя се познава по главата й, но като тя се отреже, никой няма да забележи болната риба.
Сьомгата е също обект на мутация. Той показа, че прясно месо от сьомга се разпада много лесно. "Това не трябва да е така, месото трябва да е еластично. При дивата сьомга в месото има от 5-7% мазнини, и в изкуствено отгледаните -  15-34% мазнини. И всички токсини се натрупват в мастната тъкан. Съответно, тази риба се превръща в най-отровната в света." - подчерта той.
На свой ред  френският токсиколог Жером Рюзен потвърждава чрез своите изследвания думите на еколога. "Заради зачина на отглеждане във фермите сьомгата е 5 пъти по-вредна и токсична, отколкото всички други продукти.”, посочва Рюзен.

Източник: veganstvo.info

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg