EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Норвегия:Суверенният фонд пак инвестира в Рио Тинто

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвегия:Суверенният фонд пак инвестира в Рио Тинто

mail09:39 | 28.06.2019прегледи 770 коментарикоментари 0


Норвежкият суверенен фонд, който е най-големият в света с активи от 1 трилион долара, може отново да инвестира в минния гигант Рио Тинто (Rio Tinto) и търговската верига Уолмарт (Walmart), след като бе отменено изключването на двете компании от инвестициите на фонда по етически причини. Това съобщи норвежката централна банка, цитирана от Ройтерс. Фондът може отново да инвестира и в Групо карсо ъв Мексико (Grupo Carso of Mexico), листваната в САЩ Дженеръл дайнамикс (General Dynamics) и канадската Нутриън (Nutrien), допълни в съобщение съветът на банката. Новите инвестиции вероятно ще се бъдат направени в "съответната дългосрочна времева рамка," допълни съветът, без да дава точни дати.

Същевременно в началото на годината фондът изключи от портфолиото си нови три компании: китайската Тексуинка холдингс (Texwinca Holdings Co), американската Евърджи (Evergy Inc) и австралийската Уошингтън Ейч Соул Петинсън енд ко (Washington H. Soul Pattinson & Co Ltd.).Тексуинка, която произвежда платове и дрехи, е основният акционер в Мегауел индъстриъл ( Megawell Industrial), която е обвинявана за условията на труд в заводите си във Виетнам.

Съветът по етиката, изготвящ препоръки до централната банка на Норвегия, която управлява фонда, посочва като будещи безпокойства дискриминацията на жените работнички, опасностите за здравето и сигурността в заводите, както и ограниченията за създаване на профсъюзи.Според най-новите налични данни фондът притежава 1,01 процента от Тексуинка в края на 2017 година на стойност 7,7 милиона долара, уточнява Франс прес.

Фондът, който има дялове в около 9000 компании по света, както и облигации и имоти, е ръководен от етични норми, определени от парламента. Тези правила не допускат той да инвестира в компании, които нарушават човешките права, произвеждат ядрени и т.нар. нехуманни оръжия, въглища и тютюневи изделия. Активите на фонда, захранван от държавни петролни и газови приходи, са на стойност близо 1 трилион долара. Другите две изключени компании Евърджи и Уошингтън Ейч Соул Петинсън енд ко са енергийни, като производството им е базирано на въглища.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg