EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Норвегия – номер едно, България - 48-ма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвегия – номер едно, България - 48-ма

mail15:30 | 30.10.2012прегледи 1400 коментарикоментари 0


Норвегия отново е на първо място във влиятелната класация на института Легатум на най-благоденстващите държави в света според критерии за богатство и благосъстояние, предаде ИТАР-ТАСС. На второ място е Дания, а на трето - Швеция. Най-неочакваният факт е, че тази година САЩ за първи път не са сред десетте най-благоденстващи страни в света, спускайки се едва на 12 място. "Сега САЩ се сблъскват със сложни проблеми на нарастващ държавен дълг и слаб икономически растеж. Поради тази причина "американската мечта" се оказа под заплаха от изчезване", заяви ръководителят на института Джефри Гедмин.
На четвърта позиция в класацията е Австралия, следвана от Нова Зеландия, Канада, Финландия, Холандия, Швейцария и Ирландия. Непосредствено след първата десетка се нареждат Люксембург, САЩ, Великобритания, Германия, Исландия, Австрия, Белгия. Франция е чак на 21-во място, а Испания - на 23-то. Класацията е направена според осем критерия за икономически и социален успех, които включват равнището на живот и стигат до политическата стабилност, минавайки през предприемаческите
способности, качеството на образование и здравеопазване, сигурността (национална и индивидуална), свободата и солидарността.
Индексът се основава на статистически анализ на данни, трупани над 40 години, допълнен от заключения на академични специалисти по икономика, история, развитие, социология и политически науки. България е на 48-о място, което е спад спрямо миналата година, когато страната бе на 46-а позиция, посочва сайтът на организацията. Страната ни е на 51-во място по критерий образование, по
здравеопазване България заема 49-о място, а според националната и лична сигурностсе класира на 41-ва позиция. Критерият лична свобода нарежда страната ни също на 59-о място, а по предприемачески възможности България е класирана на 41-ва позиция. Тази година в класацията са включени 144 държави.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053