EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Норвегия: Суверенният фонд изключи три компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвегия: Суверенният фонд изключи три компании

mail15:42 | 22.01.2019прегледи 740 коментарикоментари 0


Норвежкият суверенен фонд, който е най-големият в света, изключи от портфолиото си още три компании, предадоха Франс прес и Ройтерс.Фондът няма да инвестира вече в китайската Тексуинка холдингс (Texwinca Holdings Co), американската Евърджи (Evergy Inc) и австралийската Уошингтън Ейч Соул Петинсън енд ко (Washington H. Soul Pattinson & Co Ltd.).Тексуинка, която произвежда платове и дрехи, е основният акционер в Мегауел индъстриъл ( Megawell Industrial), която е обвинявана за условията на труд в заводите си във Виетнам.

Съветът по етиката, изготвящ препоръки до централната банка на Норвегия, която управлява фонда, посочва като будещи безпокойства дискриминацията на жените работнички, опасностите за здравето и сигурността в заводите, както и ограниченията за създаване на профсъюзи.Според най-новите налични данни фондът притежава 1,01 процента от Тексуинка в края на 2017 година на стойност 7,7 милиона долара, уточнява Франс прес.

Фондът, който има дялове в около 9000 компании по света, както и облигации и имоти, е ръководен от етични норми, определени от парламента. Тези правила не допускат той да инвестира в компании, които нарушават човешките права, произвеждат ядрени и т.нар. нехуманни оръжия, въглища и тютюневи изделия. Активите на фонда, захранван от държавни петролни и газови приходи, са на стойност близо 1 трилион долара. Другите две изключени компании Евърджи и Уошингтън Ейч Соул Петинсън енд ко са енергийни, като производството им е базирано на въглища.

 

/БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg