EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Номерът на имота показва дали е в НАТУРА 2000

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Номерът на имота показва дали е в НАТУРА 2000

mail07:35 | 21.08.2013прегледи 914 коментарикоментари 0


До края на годината всеки ще може с номера на имота си да разбере дали той попада или не в НАТУРА 2000, ще има и подробна информация за това какво се опазва в тази зона, какви са режимите конкретно за имота.
Това ще стане с реализирането на проекта Единна информационна система за защитените зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000, чиито резултати бяха представени на заключителна среща днес.
Малина Крумова, директор на дирекция "Кохезионна политика за околна среда" в Министерството на околната среда и водите обясни, че информационната система вече е разработена и в момента е в тестови период, след това се поставят данните и тя ще бъде достъпна до всички. Порталното приложение ще стартира до края на годината. Обществен достъп до актуална, обществено значима информация за местоположението и състоянието на защитените зони.
Всъщност идеята е с тази информационна система да се разработи платформа, в която да се вземат данни от съществуващи други проекти като този за картирането на местообитанията и защитените зони и видовете, които се опазват в тях. Освен това ще се добавят данните от съществуващи инвестиционни намерения, които са одобрени от 2007 г. насам и всякакви други данни, които съществуват в различни ведомства.
"Тази система ще даде възможност да се събере информацията на едно място, за да се подобри в максимална степен, възможността на администрацията на регионалните структури на МОСВ, на МЗХ и други органи да вземат по-правилни решения що се отнася до опазването на видовете и местообитанията в защитените зони", обясни Крумова. Системата ще даде информация за съществуващи, изградени инвестиционни намерения, и изпълнени проекти, които оказват влияние върху защитените зони и ще позволи по- обективна кумулативна оценка на въздействието.
Така ако сте дребен собственик на имот, например, ще може с номера на имота от системата да разберете дали той попада или не в НАТУРА 2000, ще имате и подробна информация за това какво се опазва в тази зона, какви са режимите конкретно за вашия имот. От там нататък, ако подадете заявление за ОВОС или за на съответствието съответната администрация по – лесно ще прецени и какво е кумулативното въздействие за вашия имот – има ли такова и как то въздейства върху видовете и местообитанията. Преди месец стана ясно, че малко над 34% от територията на страната влизат в мрежата НАТУРА 2000. Така страната ни се нарежда на второ място в ЕС след Словения 39%. А новоприетата Хърватска предвижда да обяви по – голям процент от нашия.
Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Стойността му е 1 324 000 лв. от които 1 125 400 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 198 600 лв. е националното съфинансиране. Малина Крумова обясни, че в момента се прави подробен график на всички ВиК проекти в зависимост от това как върви възлагане на строителството и въз основа на това ще може до края на август да се каже кои са рискови и кои имат голям шанс да бъдат завършени до края на програмния период.
Индикаторът заложен в оперативната програма е 45 пречиствателни станция до края на периода, а трябва да бъдат изпълнени много повече. В момента се изпълняват 77 проекта, но не всички те имат пречиствателни станции в обхвата си. 26 от тях са по – т. нар. комбинирана процедура и те ще бъдат реално изграждани през следващия програмен период. /БГНЕС


 


Тагове: имот, натура
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101