EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

НОИ изплаща пенсии на българи в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НОИ изплаща пенсии на българи в Германия

mail09:10 | 06.07.2020прегледи 527 коментарикоментари 0


Националният осигурителен институт (НОИ) започва да превежда директно българските пенсиите на лица, които са заявили желание да ги получават в Федерална Република Германия, съобщават от пресцентъра на НОИ. До този момент това се случваше чрез компетентната институция в западноевропейската държава. Промяната е факт следствие на подписано споразумение за административно сътрудничество между социалноосигурителните  служби на двете страни, влязло в сила  от 1 март 2020 г. С него Германското пенсионно осигуряване (ГПО) и НОИ се споразумяха от началото на месец юли т.г. да преминат към директно изплащане на пенсиите, без посредничеството на другата институция. Българските пенсионери в Германия вече са информирани с писмо от ГПО за промяната в начина на изплащане.

За да започне изплащането на пенсията директно от България, всяко лице следва да изпрати в НОИ попълнен формуляр „Декларация за изплащане на българска пенсия с BIC/IBAN“, заверен от банковата институция, в която е разкрита банкова му сметка в Германия. Посочената сметка трябва задължително да бъде лична. Формулярът може да бъде изтеглен от интернет страницата на НОИ в рубрика „За потребителя“/“Формуляри“/“Формуляри и образци по регламенти“/„Други образци и формуляри“. 

Живеещите в Германия пенсионери имат задължението да представят пред осигурителния институт и актуално удостоверение за регистрация от общината по местоживеене в Германия. Те следва да представят и заверена в периода от 1 ноември до 31 декември всяка календарна година декларация за продължаване получаването на пенсия от Република България. Първата такава декларация се изисква в края на настоящата година.

Извън споразумението за директно плащане остават пенсиите, които са определени на основание на Спогодбата от 20 февруари 1958 г. между правителството на Народна Република България и правителството на Германската демократична република за сътрудничество в областта на социалната политика. Изплащането на тези пенсии ще продължи да се осъществява чрез ГПО.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg