EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нововъзникващите пазарни губят капитали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нововъзникващите пазарни губят капитали

mail14:15 | 28.06.2013прегледи 477 коментарикоментари 0


Притокът на инвестиции към страните с нововъзникващи пазарни икономики ще продължи да намалява през 2013 и 2014 година в перспективата на затягане на американската парична политика, което кара инвеститорите да поемат по-малко рискове, сочи проучване на Института за международни финанси - ИМФ (IIF), цитирано от Франс прес. Институтът, представляващ най-големите банки на планетата, е на мнение, че нетните притоци на частни капитали към тези страни ще намалеят с 36 милиарда долара до 1,145 милиарда долара през 2013 година. През 2014 година спадът се очаква да бъде 33 милиарда долара. "Инвеститорите са все по-обезпокоени от отражението от оттеглянето на подкрепата на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ за икономиката, най-вече на фона на забавянето на растежа в нововъзникващите пазарни икономики", подчертава в комюнике главният управляващ директор на ИМФ Хунг Тран.

По-нататъшно покачване на лихвите в света би представлявало друго предизвикателство за ръководителите на тези страни след период на силен растеж на кредитирането, допълва той.
Предпазливостта на инвеститорите към страните с нововъзникваща пазарна икономика се отразява на фондовите борси на тези страни, които отчитат спад от около 15 процента от 22 май и резултатите им са по-слаби в сравнение с фондовите пазари на богатите страни от началото на годината.
Не всички страни с нововъзникваща пазарна икономика обаче са поставени под един и същи показател, тъй като най-изложени на риска са страните, които са най-зависими от външно финансиране. Други обаче са нетни износители на капитали и ще се справят по-добре - като производителите на петрол (Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Русия), както и Китай и Южна Корея.
 


Тагове: пазари, капитал
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg