EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ново проучване за двойния стандарт при храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ново проучване за двойния стандарт при храните

mail19:05 | 16.05.2019прегледи 827 коментарикоментари 0


Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започват ново проучване за двойния стандарт при храните. Изследването е част от проект „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики“, финансиран от програма на ЕС за потребителите. Прогнозната му стойност е 179 249 евро. През 2017-2018 г г. КЗП и БАБХ са установили редица нередности при търговските практики в хранително-вкусовата индустрия. Анализите оттогава показват, че е имало храни, за които българите са плащали по-висока цена, а са получавали по-нискокачествени продукти. „При направените изследвания установихме, че продукти от един и същи бранд бяха с различен състав и цена“, посочи директорът на Дирекция „Безопасност на храните“ към БАБХ д-р Люмобир Кулински.
Като заключителна констатация от БАБХ и КЗП са установили, че проблем с двойния стандарт при храните наистина съществува. Председателят на КЗП Димитър Маргаритов увери, че няма рискове за живота и здравето на потребителите от продуктите, изследвани за двойния стандарт. Според него темата за злоупотребите е поставена политически и следва да бъде извършена много експертна работа за прекратяване на лошата тенденция.

За новото проучване ще бъдат взети проби от пет държави - Португалия, Испания, Германия. Гърция и Унгария. Те ще се сравняват в лаборатории с продукти от София, Русе, Пловдив и Бургас. Ще бъдат изследвани спиртни напитки, макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, подправки и консерви. Организирани са работни групи от КЗП, БАБХ, Министерството на икономиката и потребителски организации.
След приключване на проекта ще бъде организирана национална кръгла маса, на която ще се предлагат мерки за решаване на проблема от институциите, отговорни за него. Резултатите от проучването за двойния стандарт при храните ще служат като доказателство в съда за нелоялна търговска практика. Димитър Маргаритов изтъкна, че новото изследване е силен инструмент в полза на потребителите, защото им дава възможност да предявяват искове за нанесени щети. Той добави, че се очаква с навлизането на директивата срещу двойните стандарти от 1 януари 2020 г., нелоялните търговски практики ще бъдат санкционирани. „Аз съм оптимист, че тя много бързо ще навлезе и в националното законодателство, защото по този въпрос съществува пълен консенсус“, добави Маргаритов. Крайният срок за реализация на проекта е 31 януари 2020 г.

източник: агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg