EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ново пристанище, саниране & звездна сватба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ново пристанище, саниране & звездна сватба

mail07:20 | 24.05.2016прегледи 2091 коментарикоментари 0


Ново рибарско пристанище, санирани блокове, инспекция на спортна зала и министерска сватба станаха причина фокусът на общественото внимание да се измести към Бургас и областта.

В Поморие бе открито реконструираното и модернизирано Рибарско пристанище - гр. Поморие". Финансирането на проекта бе осигурено по оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“ и е на стойност 11 млн. 667 хил. лв. Общата площ на новото рибарското пристанище е 41 309 кв. м. Една от най-съществените дейности при изграждането му е укрепването на бреговата ивица и строителството на предпазен вълнолом, съставен от зона за пристан на рибарски кораби, хелинг за 40 лодки и технологична площадка. Част от този вълнолом служи за защита на подходния канал при входа на акваторията. Крайбрежният хелинг на пристанището осигурява места за още 36 рибарски лодки. Има изградени три нови сгради – за рибна борса, за административно обслужване и за ремонтни работилници.

„През месец юни ще стартира новата Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.“. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в град Поморие, където заедно с министър-председателя Бойко Борисов присъстваха на официалното откриване на рибарско пристанище. Тя подчерта, че за първи път в този програмен период е създаден Консултативен съвет по рибарство, чрез който се отразяват исканията на сектора. Министър Танева обяви, че са качени насоките за кандидатстване по мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултура“. „Мярката е насочена към бизнеса. Проекти до 50 000 евро ще са по облекчен режим, като по този начин даваме предимство на малките рибари, които кандидатстват“, каза още министърът. Тя допълни, че с цел Програмата да стигне до по-голям брой заинтересовани лица, има ограничения за това колко средства може да усвои един бенефициент.

Първи саниран блок в Бургас

Премиерът Бойко Борисов и кметът Димитър Николов откриха първия завършен блок в Бургас по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Двамата връчиха официално на представителите на Сдружението на собствениците удостоверението за извършените строителни дейности.

Блок №27 в комплекс "Славейков" е пилотната сграда в Бургас, която се реконструира по Програмата за безплатно саниране. Изцяло е подменена външната дограма на апартаментите с нови PVC профили.

Подмазани са всички комини и асансьорните кули.

Старата метална дограма на стълбищните клетки е сменена с алуминиева. Върху фасадата на жилищния блок са монтирани специални клетки за външните тела на климатиците. Заварките и металните елементи са обработени против корозия. Подменени са кабелите на осветлението в общите части, водосточните тръби и обшивката на покрива. Монтирана е соларна система за топла вода, която разполага с бойлер от 3000 литра и 20 слънчеви колектора. В общите части е поставено енергоспестяващо осветление.

В момента в Бургас се извършва саниране на други 9 блока по Националната програма за енергийна ефективност, а за още 17 сгради вече има сключени договори за извършване на строителните дейности.

На 147 панелни блока е извършено енергийно обследване и са издадени технически паспорти. До края на месец юни това ще бъде направено и за други 33 сгради.

Към настоящия момент са създадени 342 сдружения на собственици, които са подали заявления в Община Бургас за участие в Програмата за енергийна ефективност.

За 196 сгради има сключени договори за финансиране на строителните дейности.

Супер спортна зала

Освен санираните блокове, премиерът Борисов и кметът Димитър Николов направиха инспекция на строежа на зала „Арена Бургас“, за чието довършване са отпуснати 35 милиона лева. Това ще е първата зала в България, която има под покрива си атлетическа писта по всички изисквания на ИААФ. Общината има подадена заявка за провеждане на Европейското първенство на закрито по лека атлетика през 2019 г., а екипът вече работи по кандидатстване и планиране на международни състезания и турнири.

Министерска сватба

В присъствието на премиера Бойко Борисов министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски се ожени за любимата си Ива Йорданова в градина към морето. Церемонията по бракосъчетанието води лично кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов. На церемонията присъстваха премиерът и министри, сред които на финансите Владислав Горанов и на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Източници и снимки: МЗХ, Община Бургас, Фейсбук


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg