EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Новият Суецки канал: $ 9 млрд. бюджет+дарения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новият Суецки канал: $ 9 млрд. бюджет+дарения

mail08:01 | 07.08.2015прегледи 2468 коментарикоментари 0


С пищен парад на кораби в Египет беше открито разширението и новото трасе на Суецкия канал, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Началото на церемонията постави египетският президент Абдел Фатах ас Сиси. В маршалска униформа Ас Сиси, застанал на горната палуба на елегантната яхта "Ал Махруса", премина през Суецкия канал. Яхтата беше последвана от военни кораби, включително многоцелева фрегата, която неотдавна Египет купи от Франция, посочва Франс прес.
През 1869 г. на същата яхта пътува френската императрица Южени, съпругата на Наполеон Трети, при откриването тогава на Суецкия канал, припомня Франс прес.
Над корабите, преминаващи през Суецкия канал, прелетяха военни хеликоптери и самолети. Сред тях бяха трите изтребителя Рафал, които неотдавна Франция достави на Египет като част от сделката за купуване на 24 самолета Рафал. Те бяха ескортирани от осем изтребителя Ф-16, доставени неотдавна на Кайро от САЩ.
На пищната церемония по откриването на второто трасе и на разширението на Суецкия канал присъстваха френският президент Франсоа Оланд, премиерът на Русия Дмитрий Медведев, гръцкият премиер Алексис Ципрас, емирът на Кувейт и кралят на Бахрейн, палестинският, суданският и йеменският президент.
Церемонията по откриването на разширението и на новото трасе на Суецкия канал дава възможност на лидерите да обсъдят важни въпроси. Например гръцкият премиер Ципрас заяви желание за среща с Медведев в Египет. Очаква се двамата да обсъдят двустранните отношения, посочва ТАСС.
Разширяването на Суецкия канал е един от най-големите проекти, замислени от президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, посочва Франс прес.
Проектът предвиждаше две неща - първо, прокопаване на ново трасе, дълго 35 километра и минаващо успоредно на досегашния Суецки канал, който е с дължина 193 км. Второ, разширяване на участък от 37 километра от стария Суецки канал, който да е и с по-голяма дълбочина. Общата дължина на новото трасе и на разширения участък от стария канал е 72 км.
Президентът на Египет нареди срокът на изпълнение на проекта да се съкрати от три на една година. В него бяха инвестирани близо 9 милиарда долара.
Разширението на Суецкия канал според Кайро ще позволи удвояване на трафика на кораби през него до 2030 г. Дневно 97 кораба ще минават през канала, в сравнение с 49 сега. Новият канал, добавен към стария, ще позволи движение в две посоки и така ще се намали от 18 на 11 часа времето, през което корабите се изчакваха досега. Приходите от канала ще се увеличат от 5,3 милиарда долара, очаквани тази година, на 13,2 милиарда годишно до 2023 г.
Президентът Сиси каза, че новият Суецки канал е подарък, който Египет прави на света.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg