EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новият главен прокурор се закле

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новият главен прокурор се закле

mail13:04 | 10.01.2013прегледи 630 коментарикоментари 0


Сотир Цацаров положи клетва като следващ главен прокурор. В зала "Тържествена" на Съдебната палата присъстваха единствено членове на Висшия съдебен съвет и много редови прокурори.
Цацаров прочете клетвата, която звучи така: "Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеджение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане на престижа на професията, да пазя служебната тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се." Веднага след това той се подписа под клетвения лист, а негови свидетели бяха двамата заместник главни прокурори Галина Тонева и Валери Първанов.
Най-вероятно Тонева ще запази позицията си в екипа на Цацаров. За заместник главен прокурор се спряга и другият неуспял кандидат за поста обвинител номер едно Борислав Сарафов.
По-рано Висшият съдебен съвет освободи Цацаров от поста председател на Пловдивския окръжен съд. Това стана с гласовете на 18 от съдебните кадровици, а един се въздържа. С пълно единодушие Съветът избра за изпълняващ длъжността председател на Пловдивския окръжен съд Магдалина Иванова.

Сотир Цацаров поема държавното обвинение след близо едномесечна предизборна кампания, почти 10-часово изслушване от ВСС и с подкрепата на 18 от съдебните кадровици. За първи път главен прокурор беше избран електронно, а гласуването беше не по азбучен ред, а по реда на внасяне на номинациите. Кандидатите бяха трима – освен съдия Цацаров, и прокурорите Галина Тонева и Борислав Сарафов. Каква беше подкрепата за двамата – никога няма да научим, защото след избора на Цацаров правосъдният министър прекрати гласуването, в което обаче победителят не видя проблем.

Въпреки призивите да не подписва указа за назначаването на Цацаров, президентът Росен Плевнелиев финализира процедурата, позовавайки се на 18-те гласа за него.

Г-н Цацаров тръгва с висока степен на обществено и институционално доверие и аз му пожелавам успех, заяви президентът.

Несъгласни с кадровия избор на ВСС коментираха, че изборът е бил в нарушение на Конституцията, а Цацаров така и не е успял да опровергае съмненията, съпътствали кандидатурата му.

Изпълнителната власт потвърди подкрепата си за него, а опозицията предупреди, че казусът ще влезе в следващия доклад на ЕК. Как ще се почувства, ако бъде изрично упоменат от брюкселските експерти – отговорът на новия главен прокурор:
Смятате ли, че ще се почувствам добре и ще се почувствам удовлетворен? Смятате ли, че няма да се почувствам най-малкото засрамен заради държавата, на която съм гражданин?/БНР

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165