EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Новите шмекерии с тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите шмекерии с тока

mail07:15 | 11.01.2014прегледи 5763 коментарикоментари 1


Ива Стойкова

По-ниска цена на електроенергията, топло време, намалено потребление на ток през дългите празнични дни и… прогноза за по-високи сметки. Такава е ситуацията година след гигантските фактури за декември 2012 г., които за някои хора отбелязаха увеличение с над 100% или достигнаха до космическите 2000-3000 лв. В очакване на новите сметки ЕРП-тата се застраховат, позовавайки се на вътрешна статистика, според която от 2009 г. насам се наблюдава постоянна тенденция потреблението на електроенергия през есента и зимата да расте. От друга страна, едно от дружествата започна информационна кампания, която да помага на клиентите да пестят ток. ДКЕВР започна одит и проверки в ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО, а причината за тези действия – постъпили множество сигнали от граждани и организации за нередности. Но именно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прекрати само два месеца по-рано процедурата за отнемане на лиценза за работа на двете фирми на чешката компания ЧЕЗ у нас за разпределение и доставка на електроенергия в Западна България. Припомняме, че тя бе започната от бившия премиер Бойко Борисов именно заради нечуваните сметки за ток от миналата зима.
Оказва се, че независимо от движението на тарифите нагоре или надолу или потребената електроенергия, дефлацията, която отбелязва пазарът през последните месеци у нас, мистерията с фактурите за ток продължава.
Същевременно, не можем да не сравним поведението на електроразпределителните дружества в Чехия. Там токът за домакинствата fj 1-ви януари 2014 ще поевтинее средно с 10,9%. Най-големият спад се очаква при ЧЕЗ - с 12%, "Прага енергия" би трябвало да намали цената с 9,5%, а E.ON -с 8,8%.

EconomyNews.bg подреди в следващата таблица съществуващите официални данни за България, подадени от ЕРП-тата през тази и миналата година, и ще продължи да търси отговори защо се получават несъответствията.
zoom_sss
 *Спрямо същия период на предходната година. Посочени са средни стойности.
Забележка: И трите електроразпределителни дружества изтъкват като причина за намаленото потребление през празничните дни на 2013 г. по-високата среднодневна температура спрямо същия период на 2012 г.

снимка:thegreenguide.com


Тагове: ЕРП, ток, сметки
 
Коментари
 
Бойчев - 22-01-2014 г. 20:09:51

ЕРП та та си играят с волтажа и честотата на тока. Ако честотата е над 50 Hz, сметката се увеличава!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4114