EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите цени на електроенергията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите цени на електроенергията

mail11:20 | 01.01.2014прегледи 1787 коментарикоментари 0


Какви са новите цени на електроенергията от 1 януари 2014 г. На закрито заседание ДКЕВР взе решение в навечерието на Нова година, което е публикувано на сайта на комисията. То е съобразно предварително обявеното намерение на комисията цената на електроенергията - дневна тарифа, да бъде намалена с 1%, а на нощната - с 10%.
Намалението на дневната тарифа варира в малки граници за трите електроразпределителни дружества - за ЧЕЗ то е 0,9%, за Енерго-Про - 0,8%, а за ЕВН - 1,5%.
Нощната тарифа поевтинява за всички с около 10%.
За да бъде постигнато новото намаление на цените, регулаторът "свива" технологичните разходи на трите дружества с 2% и те стават 8% за ЧЕЗ и ЕВН и 9% – за Енерго-Про. Намаляват се и разходите на топлофикациите при производството на електроенергия по комбиниран способ, както и цените за разполагаемост на повечето централи.

При общественото обсъждане в ДКЕВР на новите цени представителите на електроразпределителните дружества и на топлофикациите възразиха остро срещу орязването на разходите им и предупредиха, че това може да се върне като бумеранг върху клиентите с последващо по-голямо поскъпване на тока. Дори и ако
дружествата обжалват решението на ДКЕВР в съда, то влиза в сила от 1 януари, предвижда законът.
При изготвянето на сметките за ток ще бъде отчетена промяната в цените, като до 31 декември 2013 г. консумираната енергия ще се изчислява по старите цени, а от 1 януари 2014 г. - по новите. Според експерти от сектора сумарно намалението на цената на тока ще бъде около 2 до 3% в зависимост от това дали се ползва повече дневна или нощна енергия.
ЕРП-тата в официални съобщение обаче изказват недоволството от това намаление на цената на електроенергията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159