EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите промени в Закона за митниците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите промени в Закона за митниците

mail13:19 | 23.07.2015прегледи 7135 коментарикоментари 0


Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за митниците. В структурата на Агенция "Митници" ще се създаде инспекторат на пряко подчинение на директора на агенцията за осъществяване на контрол върху дейността на митническата администрация, решиха депутатите.
В 14-дневен срок от датата на встъпване в длъжност или постъпване на работа, всяка календарна година до 31 май и при прекратяване на правоотношението митническите служители са длъжни да декларират пред директора на Агенция "Митници" своето имотно състояние, включително имуществото, представляващо съпружеска имуществена общност, както и имотното състояние на ненавършилите пълнолетие деца с декларация по образец, утвърден от директора на Агенция "Митници", записаха още народните представители.
Според друга промяна при назначаване и повишаване в длъжност в Агенция "Митници" лицата трябва да имат положителен резултат от изследване за професионална и психологическа пригодност. Условията и редът за извършване на изследването за професионална и психологическа пригодност ще се определят с наредба на министъра на финансите.
При служебна необходимост митническият служител може да бъде преместван да изпълнява временно друга или същата служба в рамките на митническата администрация, гласуваха още депутатите. Преместването ще се извършва със заповед на директора на Агенция "Митници" за срок не повече от 6 месеца през една календарна година при условията на командироване. Когато преместването е за по-дълъг срок, е необходимо писменото съгласие на митническия служител. В тези случаи митническият служител ще получава заплата, съответна на заеманата длъжност, но не по-малка от получаваната до преместването.
Митническите органи ще осъществяват оперативно-издирвателна дейност за предотвратяване, разкриване и документиране на престъпления против митническия режим, както и свързани с търговия с акцизни стоки без бандерол, с незаконното внасяне или изнасяне на валутни ценности или недекларирането им, а също така и с задължения за ДДС от внос и акцизи. Това също са част от промените в Закона за митниците, които депутатите гласуваха на второ четене.
Митническите органи ще осъществяват и контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове по изпълнение на задължението за заплащане на пътните и винетните такси и по спазване на разрешителния режим за товарни и пътнически превози.
Митническите органи могат да конвоират на територията на страната задържани от тях лица и обвиняемите, по отношение на които е постановено задържане до 72 часа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, решиха още депутатите. Конвойната дейност на територията на страната ще се извършва от митническите служители при условията и по реда на инструкция на министъра на финансите.
Митническите органи ще могат да събират информация като извършват комуникация с лица, записаха народните представители в закона. Те ще могат и да събират, съхраняват и анализират изображения.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg