EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Новите пазарни икономики поемат лидерството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите пазарни икономики поемат лидерството

mail13:41 | 06.10.2009прегледи 773 коментарикоментари 0


В световната икономика ще настъпи смяна на лидерите, като мястото на някога мощната финансова "седморка", известна като Г-7, ще заеме друга група от държави, която ще получи названието Е-7. Тя ще включва бързо развиващите се нововъзникващи пазарни икономики: Бразилия, Русия, Индия, Китай, Турция, Индонезия и
Мексико. Това показва доклад на международната консултантска компания PricewaterhouseCoopers, публикуван днес в Лондон и цитиран от ИТАР-ТАСС.
Според доклада до началото на 2030 ще бъде отчетено удвояване на брутния вътрешен продукт (БВП) на световната икономика - до $143 трлн. според днешния валутен курс. При това на групата Е-7 ще се пада 40 процента от световния БВП, а на Г-7, която обединява САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада - 30 процента.
Специалисти отбелязват, че процесът на преразпределение на силите в световната икономика значително се е ускорил в условията на сегашната криза. Преди всичко от нея са пострадали финансово и индустриално развитите държави от Запада, чиито икономики са се оказали недостатъчно гъвкави.
Страните с бързо развиващи се икономики, които разполагат с по-съвременен модел за икономическо развитие, до голяма степен успяха да поемат инициативата, движейки се напред. Така именно към новите пазари в момента се насочват все по-големи
инвестиционни потоци. В тези страни бързо се развиват и вътрешните потребителски пазари.
В резултат на това, сочи докладът на PricewaterhouseCoopers, Е-7 ще се превърне в нова и мощна сила, която до голяма степен ще определя посоката на развитие на световната икономика.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg