EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите пазари вдигнаха цените на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите пазари вдигнаха цените на храните

mail13:10 | 20.01.2011прегледи 558 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) е обезпокоена от поскъпването на земеделските продукти, което е фактор за ускоряването на инфлацията, и от възможностите на селскостопанския сектор да отговори на световното търсене. Това се посочва в януарския доклад на ЕЦБ, който бе публикуван днес, предаде АФП.
"Цените на суровините за производство на храни нараснаха значително през 2010 година", подчертава ЕЦБ, която посочва по-специално котировките на пшеницата, царевицата и соята.
Цените на пшеницата "скочиха с 91 на сто от началото до края на 2010 година". Сред причините за това силно поскъпване са лошите метеорологични условия и заплахите от протекционистки мерки, отбелязва ЕЦБ.
Царевицата поскъпна с 57 на сто за същия период заради спад на производството и търсенето, което бе подкрепено от Китай.
Цените на соята и на захарта пък нараснаха съответно с 33 и 32 на сто за цялата 2010 година.
Като цяло повишаването на търсенето в страните с нововъзникващи пазарни икономики доведе до нарастване на цените.
Приходите на домакинствата нарастват и хранителните навици се променят в тези страни, довеждайки до повишена консумация на месо, млечни продукти и риба.
Друг структурен фактор, който допринася за увеличението на цените на захарта и царевицата, е използването на тези суровини за производство на биогорива.
При създалата се конюнктура отговорът на производителите е "бавен", констатира ЕЦБ, която обяснява това със стагнацията на земеделските технологии от 20 години.
"Стабилните цени на хранителните продукти през този период доведоха на известно пренебрегване на опасенията, свързвани с гарантирането на достатъчно хранителни продукти и до намаляване на средствата за изследвания" в тази област, отбелязва ЕЦБ.
Нейните експерти посочват, че сегашното равнище на цените вероятно ще вдигне бюджетите за изследвания.
При все това инфлационният натиск вероятно ще остане силен още дълго време, прогнозира финансовата институция, аргументирайки се със силното световно търсене и "продължаващата несигурност за капацитета на производителите да удовлетворят това търсене".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg