EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новини от Украйна днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новини от Украйна днес

mail11:34 | 24.02.2014прегледи 1420 коментарикоментари 0


Издадена е заповед за арест на Виктор Янукович за масови убийства на цивилни, предадоха Ройтерс и Франс прес. Новината съобщи украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков в акаунта си във Фейсбук. Той посочи, че е издадена заповед за арест на бившия държавен глава и че срещу него и други длъжностни лица е започнало дело за извършено углавно престъпление. Вътрешният министър поясни, че Янукович заедно с шефа на президентската администрация Андрий Клюев с коли са се отправили от Балаклава, в Крим, в неизвестна посока и с тях няма никаква връзка, предаде Интерфакс.
 

Украйна има нужда от $35 млрд. през предстоящите две години и призовава за организирането на международна донорска конференция, съобщи днес украинският и.д. министър на финансите Юрий Колобов, цитиран от Франс прес. Поискахме от западните ни партньори (Полша и САЩ) предоставянето на кредит през следващите една -две седмици, изтъква Колобов. Украйна също така предложи организирането на голяма донорска международна конференция с ЕС, САЩ, Международния валутен фонд (МВФ) и други международни финансови организации, за да получи средства за модернизация и реформи в Украйна, допълва Юрий Колобов.

Украинският и.д. президент Олександър Турчинов предупреди вчера, че Украйна е на ръба на дефолта по плащанията си. Въпросът за предоставяне на големи преки кредити от ЕС на Украйна не се обсъжда, а става дума за гаранции и помощ от МВФ, посочи икономически експерт от Европейската комисия, цитиран от ИТАР-ТАСС. Източникът на агенцията коментира изявлението на Елмар Брок, председател на външнополитическата комисия в Европарламента, че скоро на Украйна ще бъдат отпуснати €20 млрд. "В момента не може да става дума за пряк кредит, надхвърлящ два пъти бюджета на Кипър. На първо място се имат предвид гаранции за бъдещи европейски инвестиции, а също така общата изгода от отварянето на пазарите на Украйна и ЕС след подписването на споразумението за асоцииране. Основната помощ за Украйна ще бъде оказана от МВФ, който има съществен опит в подкрепата на икономики с проблеми в платежния баланс и разполага с необходимите възможности. Обсъждаме също така вариант за допълнително дългосрочно кредитиране от САЩ. Ако се съберат всички тези възможности, то в продължение на 10 години ние ще можем евентуално да достигнем тази сума", посочи източникът на ИТАР-ТАСС. Според много европейски експерти в момента САЩ не разполагат с излишни свободни средства, така че изцяло да покрият финансовите нужди на Украйна и също предпочитат да действат чрез МВФ.
 

Индексът на украинската фондова борса UX прехвърли 1000 пункта за първи път от 2013 година след готовността на ЕС да помогне на страната, предаде ИТАР-ТАСС. Към 13.15 часа московско време индексът нарасна с 8,47% до 1013,04 пункта, след като ЕС съобщи, че има готовност да предостави на новото правителство на Украйна 20 млрд. евро за провеждане на реформи. След това съобщение доходността по украинските облигации спадна, като при 10-годишните дългови книжа на стойност $1,25 млрд. с падеж през април 2023 година лихвата се понижи до 9,11% (спрямо 9,99% в петък), а при петгодишните облигации на стойност $2,6 млрд. с падеж през юли 2017 година - до 11,89% (спрямо 13,38% в петък). Рейтингите по тези облигации са на ниски спекулативни равнища, а не като на инвестиционни книжа.
Курсът на долара на междубанковия пазар в Украйна нарасна днес до исторически максимум от 9,35 гривни. Украинската валута отслабва на фона на запазването на политическата неяснота в страната, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg