EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новини от Китай: CEFC купува телеком у нас?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новини от Китай: CEFC купува телеком у нас?

mail10:09 | 30.06.2016прегледи 2144 коментарикоментари 0


Китайската мега компания CEFC обяви официалното си намерение за закупуване на един от българските телекоми, предаде специалният пратеник на "Фокус". Членът на висшето ръководство на CEFC със седалище в Шанхай Чаото Чан обяви и намерение за придобиване на българска държавна резиденция. На официална среща в Шанхай на парламентарната делегация водена от Цецка Цачева стана ясно, че компанията от Шанхай иска да участва с инвестиции в прокарването на оптична връзка по дъното на Черно море. Цачева насърчи търговските отношения между двете страни и покани Китай да засили туристическия обмен с България."Доверие е думата, която определя традиционната дружба между нас" каза Чаото Чан и добави, че е време да се премине към реални действия и сътрудничество.

Необходими са по-тесни контакти между представителите на бизнеса от България и Китай, заявиха на среща в Пекин председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на Китайския народен политически консултативен съвет Ю Джъншън, се посочва в официално съобщение на пресцентъра на Народното събрание.

За последните няколко години поне 30 делегации с представители на различни китайски търговски дружества посетиха България, отбеляза Цецка Цачева. Тя уточни, че дни преди отпътуването й за Пекин на визита е била фирма, която проявява интерес към изграждане на завод за електромобили в страната ни и информира председателя на Китайския народен политически консултативен съвет за отличните условия за развитие на бизнес и инвестиции в България.

България е държава с развито селско стопанство и производство на храни, които могат да намерят реализация на китайския пазар, подчерта председателят на Народното събрание. Оставаме с надежда, че съвсем скоро ще се подпише меморандум между министрите на земеделието и храните на двете страни, който да улесни по-бързото приключване на процедурите за внос на български селскостопански продукти и храни в Китай, добави Цецка Цачева.

Двустранното сътрудничество не трябва да бъде водено само от правителствата на България и Китай, необходимо е да се търсят партньорства между представителите на бизнеса, а двете правителства да имат задачата само да ги подпомагат, отбеляза на срещата председателят на Китайския народен и политически консултативен съвет Ю Джъншън. Той заяви, че има перспективи за развитие на двустранното сътрудничество в селското стопанство и транспортната инфраструктура.

Ю Джъншън посочи, че през последните години двустранните отношения между България и Китай са имали бързо развитие, а през 2014 г. са били издигнати в ранг всестранно приятелско партньорство и сътрудничество. Това дава посоката на развитие на нашето сътрудничество в бъдеще, добави той.

Председателят на Китайския народен политически консултативен съвет поздрави делегацията и лично министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за подписания Меморандум за сътрудничество между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на жилищното строителство и градско и селско развитие на Китай.

В отношенията между България и Китай няма открити въпроси, двете страни поддържат дипломатически отношения повече от 67 години, което е добра основа, върху която днешните политици и държавници трябва да надграждаме, подчерта председателят на Народното събрание. Като области, в които България проявява интерес за реализиране на съвместни проекти, председателят на Народното събрание открои инфраструктурата, транспорта, енергетиката, науката, културата, образованието и иновациите. По думите на Цецка Цачева има отлични предпоставки за засилване на туристическия поток. През изминалата година отбелязваме ръст от 11 процента китайски туристи, уточни тя.

Броят на китайските туристи в България може да се увеличи поне 10 пъти, заяви председателят на Китайския народен политически консултативен съвет. За миналата година повече от 100 милиона китайци са пътували извън страната с цел туризъм, добави той.

В състава на делегацията, която е на официално посещение в Китай, са заместник-председателите на Народното събрание Янаки Стоилов, Красимир Каракачанов и Явор Нотев, съпредседателят на Групата за приятелство България - Китай Димитър Бойчев, членовете на Групата за приятелство България - Китай Джейхан Ибрямов, Борислав Миланов и Росен Петров, председателят на Комисията по отбрана Михо Михов, заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Ирена Соколова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg