EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Новини от ДФЗ и МЗХ – мерки и изплатени суми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новини от ДФЗ и МЗХ – мерки и изплатени суми

mail13:40 | 14.03.2016прегледи 980 коментарикоментари 0


ДФ „Земеделие” приключи предварителната проверка за съответствие с критериите за подбор на проектите, подадени по подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от ПРСР 2014-2020 г., в периода на прием, определен със заповед на министъра на земеделието и храните.

Всички приети 595 заявления за подпомагане са оценени в съответствие с критериите за подбор, като общият размер на заявената финансова помощ е 817 219 932 лв. На последващо разглеждане подлежат 249 проекта със заявен размер на субсидията 416 853 665 лв. Тези проекти попадат в рамките на 130% от определения със заповедта за прием бюджет, който е увеличен с 93 предложения. Те са получили равен брой точки с последното заявление за подпомагане, попадащо в групата проекти, за които са налични средства за финансиране.

Проектите са оценени съгласно изискванията на Наредба 20 от 27.10.2015 г. за прилагане на подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти". В рамките на 130% от бюджета попадат проектите, получили 55 точки, включително. Обобщените данни показват, че ще бъдат обработени 42% (249 проекта) от всички подадени заявления за подпомагане по подмярка 4.2.

Проектите, които ще бъдат разгледани, са основно за инвестиции в приоритетни сектори. Преобладаващата част от проектните предложения са в сектори като млекопреработвателната и месопреработвателната промишленост, преработката на плодове и зеленчуци, на растителни и животински масла, както и на технически култури.

Всеки бенефициент, кандидат по подмярка 4.2, може да направи индивидуална справка за броя получени точки на сайта на ПРСР - http://www.prsr.bg.

Продължава поетапното изплащане на субсидиите по мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Държавен фонд „Земеделие“ преведе близо 25 милиона лева на 1 566 земеделски стопани, които са заявили подпомагане по направления "Биологично растениевъдство" и „Биологично животновъдство“ от мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020.

На 29 февруари бяха преведени сумите по направление „Биологично пчеларство” от мярка 11 в размер на близо 4 млн. лева.

Министерството на земеделието и храните облекчава изискванията към животновъдните обекти с готвените промени в Наредба № 44/2006 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните ферми. С измененията се цели предоставяне на по-големи възможности за развитие на сектор „Животновъдство“. Проектонаредбата е публикувана за обществено обсъждане на официалния сайт на Министерството.

По искане на бранша с цел гарантиране на биосигурност, за отглеждане на свине в индустриална ферма, във фамилна ферма тип А или тип Б – минималните разстояния между два различни обекта, отглеждащи един и същ вид животни е не по-малко от 500 м.

С частичното отпадане на някои параметри се създава възможност за по-лесно изпълнение и контрол от страна на всички заинтересовани страни, като едновременно са съобразени с европейските норми и изисквания за хуманно отношение към животните.

Промените в проектонаредбата са изготвени  в сътрудничество с браншовите организации в сектор „Животновъдство“.       

„За кампания`2016 по директните плащания, с цел улеснение на земеделските стопани, сме визуализирали правните основания, като изготвихме специализирана карта“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която присъства на подаване на заявление за подпомагане по кампания в Общинската служба по земеделие в гр. Хасково. „Тази година заявяването на площи ще бъде географски, на база на работещата специализираната карта за правните основания, което е едно надграждане на правилата за базова справедливост, в сравнение с миналата кампания“, посочи Танева. Тя обясни , че картата е изработена  на основата на регистрираните  от стопаните правни основания до 15 февруари 2016 г. Министър Десислава Танева допълни, че всеки бенефициент трябва да има регистрирано правно основания, за да може да участва в кампания.

Земеделски производител, който подаде заявление заяви, че отдавана, се очаква влизането в сила на правното основание, с цел да се спре със злоупотребите. Министър Танева посочи още, че за един имот е възможно да има повече  регистрирани правни основания, ето защо още на етап заявяване,  кандидатите ще могат да видят дали има застъпване на площите при деклариране на земеделските земи. „В тези случай, две страни трябва да решат спора помежду си със споразумение. При условие, че не се постигне споразумение и не може да се прецени съгласно указанията, кое правно основание е валидно и двете страни, няма да получат субсидия и ще спорят.

По кампания`2016 за директни плащания, бенефициентите ще могат да подават заявления за подпомагане по същите схеми, по които са кандидатствали през миналогодишната кампания. „Ресурсът, който трябва да се разпредели по различните схеми от кампания за директните плащания за 2016 година е в размер на 1,550 млрд. лв., като плащанията ще започнат в края на тази годината “, заяви още тя.

Част от средствата по кампания`2015 вече са изплатени, а за останалите има изработен индикативен график. „До 18 март предстои да се разплатят средствата по мярка 10 „Агроекология и климат” от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.)“, съобщи Десислава Танева, като подчерта, че в момента се извършват проверки на терен от структурите на Министерството. „Около 23 март се очаква да се извърши и плащането по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци и оранжерийно производство.  А края на месец април, са предвидени разплащанията по зелените плащания по директните плащания. Последни ще бъдат разплатени средствата към младите земеделски производители, които са и най-малко като бюджет“, коментира министърът на земеделието.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg