EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новини от България & света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новини от България & света

mail09:51 | 02.05.2016прегледи 2610 коментарикоментари 0


България. Почти няма просрочени плащания от министерства и второстепенни разпоредители на бюджетни средства към изпълнителите на възложени обществени поръчки. Това става ясно от отговорите на половината от министрите до депутат от Реформаторския блок. Членовете на правителството масово декларират, че ведомствата им се разплащат с частния бизнес за срок по-малък от три месеца. Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на правосъдието Екатерина Захариева, министърът на младежта и спорта Красен Кралев твърдят, че нямат просрочени задължения за срок по-голям от три месеца. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева е отговорила, че ведомството й има само едно просрочено плащане за срок по-голям от три месеца. Става въпрос за сума в размер на 7 502 лв. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин информира, че МТСП има просрочени плащания още от 2009 г., но те не са по обществени поръчки. Става въпрос за дължими суми към фирми, които са изпълнявали проекти по “Красива България” и по закрития Социалноинвестиционен фонд. Задълженията са в размер общо на 286 003 лв., за които се водят съдебни дела. Подобна се оказва ситуацията в Министерство на отбраната. Министър Николай Ненчев отчита, че МО дължи стотици милиони към изпълнители на обществени поръчки. Това се дължи на факта, че за повечето от дължимите суми се водят съдебни дела. Ненчев отчита като положителен пример намаляването на просрочените задължения на Военномедицинска академия, които от близо 103 млн. лв. са намалени на 33 млн. лв. Останалите министри все още не са предоставили писмените си отговори. Това се очаква да стане след края на Великденската ваканция на депутатите. 

Велико Търново. Нарушения на Закона за обществените поръчки са установени при два одита на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. При проверките е установено, че без провеждането на обществени поръчки са възложени ремонтни дейности за близо 1 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева до депутат от старата българска столица. През 2015 г. Звеното за вътрешен одит в Министерство на образованието и науката е установило, че през 2014 г. в нарушение на ЗОП са извършени ремонти на стаи за гости на петия и шести етаж в корпус 5, както и на учебни зали на Великотърновския университет. Последвала е проверка и от Агенцията за държавна финансова инспекция. На 14 януари 2016 г. МОН е уведомено, че възложителят, в конкретния случай – ръководството на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, в нарушение на ЗОП през 2014 г. е разпоредило извършването на строително-монтажни работи, за които обаче не е проведена процедура за възлагане на обществена поръчка. Стойността на ремонтните дейности възлиза на 971 216 лв., без ДДС.  “За нарушението по време на финансовата инспекция на отговорното длъжностно лице и на ВТУ са съставени актове за установяване на административни нарушения”, пише в отговора си Кунева. Тя не уточнява на каква стойност на наложените актове, дали те са платени, както и дали са последвали други санкции за допуснатите нарушения. Вицепремиерът и образователен министър, която от година и половина се опитва да прокара приемането на антикорупционен закон от Народното събрание, не уточнява и защо за допуснатите нарушения при разходването на един милион лева не е уведомена и прокуратурата.

България. Статистика предоставена от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова потвърждава, че съдиите масово отменят наказателни постановления, издадени от органите на КАТ. Това става ясно от писмен отговор на Бъчварова до народен представител. През 2014 г. органите на Пътната полиция са издали общо 209 390 наказателни постановления за установени нарушения по Закона за движения на пътищата. Едва 6588 от актовете на КАТ са обжалвани. Съдиите са приели, че 2479 от обжалваните наказателни постановления са неправилно издадени от органите на пътната полиция и са отменени. Статистиката на КАТ показва, че от началото на годината до навечерието на Великден по пътищата на страната са загинали 170 души.

София. От 1 май цената на 1 кубик студена вода в София се увеличава с 6 стотинки - от 1.76 лв. на 1.82 лв. с ДДС. Комисията за енергийно и водно регулиране прие увеличението е с 3,5 на сто, като не уважи поисканото от „Софийска вода“ сумарно поскъпване с близо 20 на сто.

Германия. Християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел постигнаха споразумение за коалиция със Зелените в югозападната провинция Баден-Вюртемберг, съобщи ДПА.
След едномесечни преговори Зелените и ХДС се споразумяха за коалиционно проектоспоразумение, което се очаква да бъде одобрено окончателно на конгресите им тази седмица - на ХДС в петък и на Зелените в събота. 
За първи път партията на Меркел се съгласява да стане младши партньор в правителство, оглавявано от най-голямата Зелена партия в Европа.Парламентарната фракция на ХДС в провинция Баден-Вюртемберг единодушно прие преговори със Зелените, след като партията на Меркел понесе унизителна загуба с 12 пункта срещу тях на регионалните избори на 13 март. Тогава Зелените за първи път станаха най-голямата партия в парламента на германска провинция, като спечелиха 30,4 процента от вота. Според анализаторите правителство на Зелените и ХДС в Баден-Вюртемберг може да разчисти пътя за Зелените да станат коалиционен партньор на Меркел на националните избори следващата година. 

Русия. Президентът на Русия Владимир Путин извърши кадрови промени в някои федерални органи, предаде ТАСС, като цитира съобщение на официалния президентски портал за правна информация. Сред освободените от длъжност са първият заместник-председател на Следствения комитет на Руската федерация Василий Пискарев и заместник- председателят на СК Юрий Нирков. 
В президентския указ, подписан от Путин в събота, не се посочват причините за уволнението на осем високопоставени служители на правоналагащите органи и назначаването на 12 други, но, както отбелязва "Файненшъл таймс", това става по-малко от месец след създаването на Национална гвардия под прякото командване на президента и се възприема като стъпка за укрепване на дисциплината в силовите структури, които са опора на властта на Путин. 
С указа също така се назначава Игор Краснов, известен следовател, отговарящ за разследването на убийството на опозиционния политик Борис Немцов, за заместник-председател на СК. Сред уволнените са също Дмитрий Неклюдов, заместник-министър на вътрешните работи за Република Крим, отговарящите за транспорта в два федерални окръга и шефовете на две управления на Федералната служба за изпълнение на наказанията - в Москва и Свердловска област.
Промените се тълкуват и като подготовка за парламентарните избори през септември и президентските през 2018 г. Британският вестник припомня, че в събота с указ бе назначен бившият финансов министър Алексей Кудрин за заместник-шеф на президентския Икономически съвет. Макар и очаквано, назначението бе потвърждение, че Кудрин - един от най-дългогодишните довереници на Путин, засилва влиянието си. Според "Файненшъл таймс" някои от уволненията изглеждат свързани с обществено недоволство от поведението на конкретни личности. Copwatch.ru - група наблюдатели, които документират случаи на полицейско насилие и корупция, похвали смените на шефовете на затворите в Москва и Свердловска област, припомняйки стари скандали. "Има надежда за положителна промяна", заяви групата.

Китай. Китайското правителство освободи компаниите от задължението да плащат данъка върху приходите. Както пише днес "Ди и цайцзин жибао”, цитиран от ТАСС, от първи май китайските компании са задължени да плащат данък върху добавената стойност (ДДС). "С цел успешно прилагане на новата програма, администрацията трябва правилно да интерпретира новите правила, а компаниите да се въздържат от действия за укриване на данъци", се казва в разпространеното във връзка с данъчната реформа писмо на Държавния съвет на КНР. Очаква се, че преходът към ДДС ще засегне около 10 милиона данъкоплатци, свързани с отрасли на икономиката като строителството, недвижимите имоти, услугите и финансите. Авторите на закона смятат, че трансформацията ще улесни данъчната тежест за много организации. "Практическите плодове на реформите трябва да се получат в предприятията, които за сметка на намаляване на държавните приходи ще имат възможност да увеличат собствената си продуктивност Това положително ще се отрази върху мултиплициращия ефект на пазарната активност на фирмите", заяви по-рано китайският премиер Ли Къцян. Според него, във връзка с промените, данъчните постъпления за 2016 г. ще намалеят с над 500 милиарда юана (около 77 милиарда долара) и властите са решили да увеличат бюджетния дефицит до 3% от БВП (вместо миналогодишните 2,3%).

Иран. Износът на ирански петрол достигна 2,3 милиона барела дневно. Това съобщи президентът на Иран Хасан Роухани по време на посещение на промишлено предприятие в околностите на Техеран. „Иран увеличи износа на нефт и газов кондензат до 2,3 милиона барела в денонощие, което е почти два пъти повече, отколкото преди началото на реализацията” на съвместния план. Именно по този план петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция) и Германия, се договориха с Иран за спиране на военната му ядрена програма. Преди отмяната на санкциите Ислямската република можеше да изнася не повече от 1 милион барела дневно. От 20 март насам Иран увеличи износа на черното злато до 2 милиона барела на ден. През април добивът бе увеличен с 400 хиляди – до 3,5 милиона барела дневно. В бюджета на Иран е предвиден добив на суров петрол на равнище 2,25 милиона барела в денонощие.

(БГНЕС, БТА)

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg