EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови функционалности на „еЗдраве“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови функционалности на „еЗдраве“

mail17:20 | 27.10.2023прегледи 508 коментарикоментари 0


Нови функции на мобилното приложението „еЗдраве“ значително увеличават възможността на пациентите да контролират здравната система, да я предпазват от злоупотреби и източване на публични средства. Това обяви министърът на електронното управление Александър Йоловски по време на представянето на обновената версия на приложението, което е разработено от „Информационно обслужване“.

Всички потребители на „еЗдраве“ имат възможност след актуализация на апликацията да активират получаването на известия, свързани с издаването на нов електронен здравен документ или коригирането на вече съществуващ такъв.

По този начин те ще бъдат своевременно информирани за нови записи в електронното им пациентско досие - издадена рецепта, направление, готов резултат от лабораторно изследване и др.

„Една изключително важна функционалност на Национална здравноинформационна система вече е факт. И тя е важна, защото гражданите вече ще имат много по-голям контрол върху събитията, които се отразяват в системата, и най-вече върху изразходването на публичен ресурс. Политиката на правителството в областта на дигитализацията е доста амбициозна и здравеопазването е основен сектор в нея. С въвеждането на нотификацията на мобилното приложение гражданите ще имат един от инструментите, с който по надежден начин ще могат да сигнализират властите, когато засекат неправомерен достъп или неправомерна операция в здравната система“, подчерта министър Йоловски.

В бъдеще се планират още функционалности, като напомняне за изтичане на рецепта или направление, напомняне за следващо посещение в аптека, за лекарства за хронични заболявания, известия за прием на лекарства и много други, които ще подпомагат пациента в неговото ежедневие, когато лекува продължително заболяване.  Тези нотификации могат да бъдат използвани както като контролен механизъм, така и за напомняне за прием на лекарства.

Версия 3.0 на еЗдраве надгражда електронното пациентско досие и с добавянето на модул „Болничен престой“.

Той съдържа данни за текущите и завършените хоспитализации на пациентите. Информацията е разделена в две основни категории – „При приемане“ и „При изписване“, като в тях са включени диагнози, извършени амбулаторни процедури, настаняване, издадени болничен лист, епикриза и др. Това на практика спира порочната практика на някои лечебни заведения да въвеждат фиктивен болничен престой, без пациентът да подозира, каквито случаи имаше напоследък.

„Тази нова функционалност отразява целия процес на болничния престой в електронното здравно досие на пациента. Пациентът може да вижда и да контролира всичко, което се попълва в неговото здравно досие и при приемане и при изписване от болничното заведение и при необходимост да информира както лекуващия лекар, така и Министерството на здравеопазването“, коментира Борис Костадинов, директор „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“.

Мобилното приложение „еЗдраве“ улеснява максимално потребителите, които във всеки един момент разполагат с информация за вписаните в Националната здравноинформационна система (НЗИС) прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация, и др.

Приложението „еЗдраве“ може да бъде изтеглено безплатно от App Store и Google Play. Достъпът до електронните здравни документи в „еЗдраве“ се осъществява чрез еднократно сдвояване на приложението с личното пациентско досие, достъпно в НЗИС на адрес my.his.bg през браузър на компютър. Заради високите изисквания към сигурността на личните и медицинските данни достъпът до личното пациентско досие се извършва единствено чрез използването на електронен подпис посредством е-Автентикация. Потребителите могат да използват квалифициран или облачен електронен подпис.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158