EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови сортове на борсата за семена в Добрич

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови сортове на борсата за семена в Добрич

mail13:01 | 31.01.2020прегледи 1349 коментарикоментари 0


От нови сортове българска пшеница с потенциал да дадат по 7-9.5 тона зърно от хектар до зеленчуци с роден вкус и екзотични овошки се предлагат на Борсата за семена и посадъчен материал в Добрич, която бе открита днес. В 26-ото издание на форума, организиран от "Добрички панаир" АД, се представят близо 50 агрофирми и научни институти от страната.
Специализираното изложение дава достъп на земеделските производители преди пролетната кампания до иновативни продукти и технологии в семепроизводството, заяви заместник-кметът на Добрич Емилия Баева при откриването на събитието.
"Жана", "Рада", "Косара", "Корона" са сред новите пшеници, устойчиви на засушаване и с високи добиви, които селекционерите в Добруджанския земеделски институт представят на изложението. Научната база ще предлага за сеитбената кампания и новите хибриди слънчоглед "Енигма" и "Деведа" със съдържание на масло в семената от 47-48 на сто до 52 на сто.
Наред с популярните "Розово сърце" и "Алено сърце" Институтът по зеленчукови култури в Пловдив тази пролет ще предоставя на стопаните и новия сорт домати "Прометей" с високо съдържание на сухо вещество, което го прави подходящ за сушене, замразяване и консервиране, съобщи на БТА директорът на научната база доцент д-р Даниела Ганева. По думите й градинарите ще могат да приберат и по 4 тона реколта от декар от новия сорт краставица "Тереза", който съперничи на утвърдената "Гергана".
Овощните дръвчета се продават като миналата година - по пет лева за традиционните сортове, и по десет лева - за нискостеблените, които израстват само до метър, но дават реколта като другите, информираха собственици на разсадници от страната.
Изложението ще продължи до 1 февруари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg