EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови правила за по-безопасни продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила за по-безопасни продукти

mail14:15 | 14.02.2013прегледи 392 коментарикоментари 0


Европейската комисия предложи нови правила за подобряване на безопасността на потребителските продукти на единния пазар и за засилване на надзора на пазара на нехранителни продукти, включително на вноса от трети страни. Това ще подобри защитата на потребителите и ще създаде равнопоставени условия за предприятията. Опасните продукти не трябва да достигат до потребителите или други ползватели. Затова е изключително важно те да бъдат по-добре идентифицирани и проследявани, за да мога да бъдат изтегляни бързо от пазара. Освен двете законодателни предложения се представя многогодишен план за надзор на пазара, съдържащ 20 конкретни действия за подобряване на надзора на пазара в условията на действащата нормативна уредба, които трябва да бъдат предприети до 2015 г. ― преди новите правила да влязат в сила.
По-голяма безопасност на продуктите и по-добър надзор на пазара
В момента правилата на Съюза относно надзора на пазара и безопасността на потребителските стоки са разпокъсани и включени в няколко различни законодателни акта, което води до пропуски и дублиращи се разпоредби. С приетите от Комисията законодателни предложения ще се постигне по-голяма съгласуваност на правилата за идентифициране и проследяване на потребителските продукти и по-добра координация при извършваните от органите проверки на продуктите и при налагането на правилата за безопасност на продуктите в целия Европейски съюз.
Основните предложени промени са:

- уеднаквяване на общите задължения на икономическите оператори за гарантиране безопасността на всички потребителски продукти, като се уточняват задълженията на производителите, вносителите и дистрибуторите.
- чрез въвеждането на общ набор от съгласувани правила за надзор на пазара се осигуряват по-ефективни средства за налагане на изискванията за безопасност и други изисквания по отношение на продуктите и за предприемане на действия срещу опасни и несъответстващи на изискванията продукти във всички сектори
- подобрено проследяване на потребителските продукти по цялата верига за доставки — осигуряване на възможност за бърза и ефективна реакция при проблеми, свързани с безопасността (напр. изтегляне от пазара). За целта производителите и вносителите ще гарантират, че върху продуктите е обозначена страната на произход. Ако това е невъзможно поради размера или естеството на продукта, страната на произход трябва да бъде обозначена на опаковката или в документацията, придружаваща продукта. За продукти, произведени в Съюза, като страна на произход ще се посочва Съюза или конкретната държава членка. Обозначаването на страната на произход е в допълнение към основните изисквания за проследяване, свързани с името и адреса на производителя. Това може да улесни задачата на органите по надзор на пазара при проследяване на продукта до действителното място на производство, като при необходимост от по-нататъшни действия те могат да се свържат с органите от страната на произход в рамките на двустранното и многостранното сътрудничество по въпросите на безопасността на потребителските стоки.
- установяване на система за засилено сътрудничество в областта на надзора на пазара в целия ЕС.
- съгласуване на процедурите за уведомяване за опасни продукти, както и постигане на полезно взаимодействие между съществуващата система за бърз обмен на информация (RAPEX) и информационната и комуникационна система за надзор на пазара (ICSMS).
За кого и какви ще са ползите от предложението?
За потребителите – още по-добра защита вследствие на безопасни и съответстващи на изискванията продукти в целия ЕС. Това означава повече доверие на потребителите във вътрешния пазар.
За производителите/предприятията — по-съгласувани правила във всички сектори. Това означава по-ниски разходи за предприятията за спазване на изискванията, особено за малките и средните предприятия. Освен това по-добрата координация при проверките за безопасност на продуктите ще премахне нелоялната конкуренция от страна на непочтени или незаконни оператори.
Предложенията ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и от Съвета. Новото законодателство се очаква да влезе в сила през 2015 г.
Контекст
На единния пазар на ЕС стоките се движат свободно, а потребителите и предприятията могат да купуват и продават продукти в 27-те държави ― членки на ЕС, и в трите страни от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), които са част от Европейското икономическо пространство ― територия с общо население от над 490 милиона души. Правилата на ЕС за безопасност на продуктите и осъществяваният от националните органи надзор на пазара са определящи за функционирането на безопасен единен пазар.
Директива 87/357/EИО относно продуктите, имитиращи храни, и Директива 2001/95/EО относно общата безопасност на продуктите ще бъдат заменени от нов, отговарящ на съвременните условия Регламент за безопасността на потребителските продукти. Правилата за надзор на пазара, които са разпръснати в няколко различни законодателни акта, ще бъдат събрани в един правен акт, приложим за всички (нехранителни) продукти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039