EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Нови правила за държавна помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила за държавна помощ

mail13:00 | 23.05.2014прегледи 936 коментарикоментари 0


ЕК прие нови правила за държавните помощи за компаниите, които целят едновременно да се опростят процедурите за много голяма част от помощите, но и да се въведе повече прозрачност, предаде Франс прес. Според новите правила държавите ще могат да отпускат повече помощи за по-големи суми, без да са длъжни предварително да уведомяват ЕК.
Става въпрос по-специално за помощите, които има най-малка вероятност да доведат до изкривявания в условията за конкуренцията на единния пазар.
Сред новите помощи, освободени от задължително предварително уведомяване на Брюксел, са тези в подкрепа на местните инфраструктури, широколентовия интернет, инфраструктури в научната дейност или енергетиката, културата и запазването на културно-историческото наследство, аудиовизуални произведения, както инфраструктури за спортна и развлекателна дейност.
Едновременно с това комисията реши да наложи по-взискателни правила за прозрачност при държавните помощи. Така при всяка помощ над 500 000 евро страните членки ще трябва да публикуват кой е бенефициента, сумата и целта на помощта, както и законовото основание за нея. "Прозрачността засилва задължението на администрациите да дават сметка на гражданите и прави по-ефикасни държавните политики", подчерта европейският комисар за конкуренцията Хоакин Алмуния. Информациите ще трябва да се публикуват на националните или регионалните сайтове през шестте месеца след отпускането на помощта. Страните от ЕС имат една година, за да въведат новата система.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg