EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови правила за газовите доставки в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила за газовите доставки в ЕС

mail13:15 | 21.09.2010прегледи 684 коментарикоментари 0


В рамките на пленарната сесия на Европейския парламент днес ще бъдат гласувани нови правила за по-добра координация при газовите доставки за ЕС и планове за взаимосвързаност на газовите мрежи, съобщиха ИТАР-ТАСС и българската пресслужба към ЕП.
Домакинствата не трябва да бъдат лишавани от газ поради кризи в доставките, а подобни прекъсвания трябва да бъдат по-добре управлявани, съгласно новото законодателство, което трябва да осигури по-добра координация на ниво ЕС, както и
планове за взаимосвързаност на газовите мрежи, отбелязва пресслужбата на ЕП по повод днешния вот.
Съгласно новите правила, в случай на криза с доставките, продължаването на доставките към домакинствата ще бъде приоритетно. Държавите членки могат да определят и допълнителни "защитени клиенти", като например малки и средни предприятия, училища и болници, стига те да не ползват повече от 20 процента от националните доставки на газ.
Държавите членки трябва да гарантират определено ниво на стандарти за доставка, като изградят допълнителни капацитети за съхранение, въведат технологии за двупосочно движение на газ, осигурят връзки към интегрираната газопреносна мрежа на ЕС и прекратят всякаква зависимост спрямо един-единствен доставчик от трета страна.
Съгласно законодателния текст, изготвянето на който беше предизвикано от кризите през 2008 и 2009 г. с доставките на газ от Русия, европейските компании за доставка на газ ще бъдат задължени да гарантират достатъчни запаси за седем последователни дни при случаи на изключително ниски температури, както и за тридесетдневен период на изключително високо търсене на газ по време на най-студените периоди, или за тридесетдневен период в случай на инфраструктурно прекъсване при нормални
зимни условия.

Превантивни мерки

Държавите членки освен това трябва да гарантират, че в случай на прекъсване на най-голямата инфраструктура за доставки на газ, останалата инфраструктура може да посрещне общото дневно търсене на газ в района при ден с "изключително голямо търсене" (настъпващо статистически веднъж на двадесет години).
Националните власти ще разполагат с четири години за въвеждане на стандартите за доставка, докато новите трансгранични свързвания на газопреносните мрежи на отделните държави членки трябва да бъдат осъществени до третата година
след влизането в сила на регламента.

Извънредни ситуации

Ако въпреки тези превантивни мерки възникне извънредна ситуация поради сериозно прекъсване на доставките или изключително голямо търсене, тогава засегнатите държави членки ще могат да задействат национални планове за действия при
извънредни ситуации. Трите кризисни нива са следните: "ранно предупреждение", "тревога" и "извънредна ситуация". В случай на извънредна ситуация, националните планове трябва да гарантират трансграничен достъп до съоръжения за съхранение.
Европейската комисия има правомощията да обяви извънредна ситуация в ЕС или даден регион, по искане на поне две държави членки, които вече са обявили национална извънредна ситуация.
При извънредна ситуация на ЕС, комисията ще осигурява обмена на информация, ще гарантира съгласуваността между действията на държавите членки и ще координира действията с трети страни.
В приложението към законодателния документ се отбелязва, че сътрудничеството между България, Гърция и Румъния би могло да засили тяхната сигурност по отношение на доставките на газ.
"Европейската солидарност е ключов инструмент за борба с газовите кризи", подчерта докладчикът от Европейската народна партия Алехо Видал Куадрас, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Днес Европейският парламент ще разгледа също така защитата на биологичното разнообразие в европейската фауна, търговско-икономическите отношения между ЕС и Турция, споразумение за реадмисия с Пакистан и други вътрешнополитически документи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg