EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нови правила за YouTube, Facebook

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила за YouTube, Facebook

mail13:04 | 08.10.2018прегледи 635 коментарикоментари 0


Европейският парламент гласува промяна в правилата за аудиовизуални медийни услуги, по-добра защита на децата и 30 процентна квота за европейски произведения в каталозите на доставчиците за услуги за видео по заявка, съобщи пресслужбата на ЕП.

Новото законодателство ще се прилага за ефирните оператори и от доставчиците на услуги за видео по заявка и платформи за споделяне на видеоклипове, като Netflix, YouTube или Facebook, както и за излъчване на живо в платформи за споделяне на видеоклипове.

Повишена защита за малолетни и непълнолетни от вредно съдържание

Доставчиците на аудиовизуални услуги трябва да разработят подходящи мерки за справянето със съдържание, което подтиква към насилие, омраза и тероризъм. Най-вредното съдържание, например неоправданото насилие и порнографията, ще бъде предмет на най-строги мерки. Платформите за споделяне на видеоклипове ще отговарят за бързо реагиране, щом съдържание е докладвано или посочено за вредно от потребителите. Законодателството не включва филтриране на съдържание преди качването му, което би ограничило свободата на комуникациите, но по искане нa ЕП платформите ще трябва да задействат ясен, лесен за използване и работещ механизъм, който да позволява на потребителите да предупреждават за вредно съдържание. 

Новите правила включват строги мерки срещу рекламирането на стоки в детски предавания и достъпното съдържание в платформи за услуги за видео по заявка. 

Променени ограничения на рекламата

Според новите правила дневният дял от реклами не може да нахвърля 20 на сто от предаванията между 6.00 ч. и 18.00 ч., като операторите разполагат с по-голяма гъвкавост за решаване кога да излъчват реклами. Най-гледаното време се определя между 18.00 ч. и 0.00 ч. и в тези часове зрителите не трябва да бъдат изложени на повече от 20 на сто реклама спрямо цялото програмно време в този пояс.

Осигуряване на 30 на сто дял за европейски произведения в каталозите на платформите за услуги за видео по заявка

За да се подкрепи културното разнообразие, евродепутатите одобряват въвеждането на поне 30 на сто дял за европейски произведения в каталозите на разпространителите. Доставчиците за услуги за видео по заявка също трябва да допринесат за развитието на европейските аудиовизуални произведения, включително чрез преки вложения в съдържание и вноски в национални фондове. Финансовото участие се основава само на приходите от услуги по заявка, получени в държави от ЕС.

Новото законодателство включва мерки за достъпа и целостта на доставяния сигнал.

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905