EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови ипотечни кредити, лихвите падат с 0.5%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови ипотечни кредити, лихвите падат с 0.5%

mail10:33 | 16.02.2010прегледи 1116 коментарикоментари 0


Общият обем на отпуснатите нови ипотечни кредити през първия месец на годината се увеличава, като расте и делът на сделките в по-малките населени места, се казва в месечен доклад на Кредит Център.
През месец януари започна и първото за годината подобрение на оферти от страна на банките, като продължи движението на лихвите надолу и офертите се подобряват с 0.5%. Активните кампании на банките изведоха на пазара всички клиенти, които са слабо засегнати от кризата. Те бързат да разгледат предложенията за продажба на жилища с надежда да сключат сделката на живота си. Тези оферти започнаха да привличат и хора със стабилни доходи, които купуват изгодно с инвестиционна цел.
Средният размер на изтеглените кредити за страната в евро е 34 668, а съотношението евро/лева е 91/9 в полза на еврото.
Средният размер на изтеглените в София ипотечни кредити е за над 45 000 евро, следван от Варна, съответно със среден размер на изтеглените кредити - 34 820 евро.
Най-активните кредитополучатели за периода са младите семейства. Тяхното завръщане на пазара е знак за стабилизиране и успокоение. Те представляват над 45% от всички потребители за месец януари. В резултат на предлаганите по-високи проценти финансиране се наблюдава активност и при най-ниската възрастова група - между 18 и 25 години. През януари са се увеличили сделките на хора в зряла възраст. Пример за такава е семейство от малък град, дошли преди кризата заедно с децата си - студенти да живеят и работят в София. През първите две години тук те са плащали по 500 лв. месечно за апартамент под наем. Ниските цени на имотите и рекламните предложения на банките ги мотивират да потърсят двустайно жилище, което за купят. Имат спестени 14 000 евро и теглят 28 000 от банка при лихва 8%. За срок от 20 години ще имат месечна вноска от 240 евро - по-малко от сумата, която са заделяли до момента. В дългосрочен план за тях това е една изключително изгодна сделка, тъй като имат очакване приходите им да растат, цените на имотите - също.
И в началото на 2010 година най-голям дял продължават да заемат кредитите между 10 и 30 хиляди евро. Кредитите между 30 и 50 хиляди евро са следващите най-„популярни" за кредитополучателите и почти 90% от тях са усвоени в София и Варна. Сумите под 10 000 евро продължават да се теглят под формата на потребителски кредит, където процедурите и разходите са значително по-ниски.
Продължава тегленето на нецелеви ипотечни кредити с цел рефинансиране на няколко различни по размер и вид кредити (потребителски кредити, кредитни карти, стокови кредити и др.) В началото на февруари се появи на пазара и кредит, с точно такова предназначение. Това остава единствен вариант за хората с натрупани много задължения, месечните плащания, по които вече им тежат и силно натоварват семейните бюджети. Това обаче е крайна стъпка, която ако не е добре преценена и след нея поведението на тези клиенти не е отговорно, може да доведе до загуба на жилището.
Срокът, за който се теглят кредитите, е най-често между 10 и 15 години (34.6%) и между 16 и 20 години (32.5%). Страхът от оскъпяване през годините отдръпна клиентите и ипотечни кредити със срок от над 30 години изцяло липсват.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg