EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови изисквания за обществени поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови изисквания за обществени поръчки

mail09:06 | 15.03.2022прегледи 612 коментарикоментари 0


Министерството на финансите ще предложи да има задължителен предварителен контрол върху големите обществени поръчки на стойност над 5 милиона лева, каза заместник-министърът на финансите Андрей Цеков пред депутатите от Постоянно действащата подкомисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове към Комисията по въпросите на Европейския съюз.

Статистиката на Агенцията за обществени поръчки (АОП) сочи, че средногодишно се обявяват 12 000-14 000 броя поръчки за 15-17 млрд. лева. Предварителен контрол се упражнява върху 4% - за около 650 поръчки на стойност 550 млн. лева. Там където има реална конкуренция, анализът на МФ показва, че се постигат цени от 80 % от прогнозната стойност на съответната поръчка.  

Системата за обществените поръчки не дава обаче отговор колко обществени поръчки са само с една допусната оферта. Сега 27 процента от сделките са при подадена само една оферта, тоест на неконкурентен принцип, каза Андрей Цеков. При подаване само на една оферта се постига цена над 98 процента от прогнозната, каза заместник-министърът. Тоест 20-25 процента от публичния ресурс се изразходва неефективно, превръща в свръхпечалба и източник на корупция, каза Андрей Цеков. 

Може да се направят изводи, че договорите за обществени поръчки се възлагат на неконкурентни цени, при ограничен достъп на участници и при съмнения за картелизиране на тези участници, каза Цеков. С процедурите за обществени поръчки за над 5 милиона лева или 443 годишно, се харчат над 10,7 млрд. лева. Чрез контрол на 443 обществени поръчки може да се следи харченето на 68 процента от публичния ресурс, добави Цеков.

Добре би било да има стандартизиране, типизиране на документацията на обществените поръчки, допълни заместник-министърът. Има 800 вътрешни одитори, които могат правят предварителна проверка на обществени поръчки, значими за по-малки бюджетни организации, каза още Цеков.

Злоумишлените действия на проектанти са масово явление, посочи Цеков. Той даде пример с препоръката за някои проекти да се ползват само специфични видове тръби - стъклопластови или молекулярно ориентирани, които се произвеждат от ограничен брой фирми, но същата работа вършат обикновените ПВЦ тръби.

Злонамереното повишаване на изискванията и към обхвата на документацията на участниците е язва, която елиминира конкуренцията и отхвърля участниците в процедурите за обществени поръчки. При подготовката на обществените поръчки трябва да се говори от позицията на нормалния стопанин, който да се грижи за собствените си интереси. Всеки разумен инвеститор може да реши дали да монтира теракотни плочки на цена 30 лева квадратния метър или да приеме оферта за 100 лева на метър с триста страници технология как да бъдат залепени, посочи Цеков. Строителството е дейност, която е много подробно регламентирана и предмет на колосално количество нормативна уредба и на стандарти, каза заместник-министърът.

Ще работим и за засилване на последващия контрол, което иска кадрово укрепване на агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Тя сега има 110 инспектори, които трябва да правят 500 проверки годишно, като само 160 проверки се задават от прокуратурата и са задължителни. Предлагаме в АДФИ да се назначат още 30 инспектори. Освен това АДФИ не се самосериза и това е странно законодателно решение, каза зам.-министърът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161