EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нови данъци в ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови данъци в ЕС?

mail16:45 | 13.07.2020прегледи 507 коментарикоментари 0


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че преговорите между ЕС и Великобритания за бъдещите им взаимоотношения "не са лесни" и че държави, региони и индустрии ще пострадат тежко след 2021 г., независимо дали ще има споразумение, или не, предаде Ройтерс.

След компромисното предложение за многомилиардна помощ за възстановяването на икономиката в ЕС от коронавирусната криза Шарл Мишел добави, че са необходими също пет милиарда евро "резерв за приспособяване" към "непредвидени последици" от напускането на Обединеното кралство. По думите му Европейската комисия ще обсъди през февруари догодина първите последици от новата действителност в отношенията от двете страни на Ламанша и че тези пари може да бъдат използвани за най-пострадалите страни в Европа, предава БТА.

Доскоро преговорите за Брекзит бяха замрели поради разногласия за риболова, гаранциите за честна конкуренция и др. Британският премиер Борис Джонсън се стреми към по-малко обвързващ търговски договор с континента, докато ЕС желае запазването на близки връзки в много сфери, включително сигурността. Състоялите се предишната седмица разговори в Лондон не доведоха до пробив и диалогът трябва да продължи следващата седмица в Брюксел.

Шарл Мишел предлага още въвеждането на нови данъци върху пластмасата, цифровите дружества и въглеродните емисии, а събраните средства да послужат като собствени приходи на ЕС. Той представи новите си предложения за бюджета на ЕС и фонда за възстановяване преди първата физическа среща на европейските лидери след пандемията от коронавируса, която ще се приведе през тази седмица.

Председателят на Европейския съвет предлага 7-годишният бюджет на Общността да бъде 1,074 трилиона евро, а фондът за възстановяване да запази размера си от 750 млрд. евро, както и съотношението 500 млрд. безвъзмездна помощ срещу 250 млрд. заеми.

Ако към тези две пера се добавят договорените 540 млрд. евро от финансовите министри като спасителен пакет за икономиките, общата сума за следващите 7 години става близо 2.4 трилиона евро.

Мишел предлага да се запазят отстъпките за бюджетните вноски за Германия, Нидерландия, Австрия и Швеция. "Отпускането на средства от европейския бюджет трябва да бъде обвързано с върховенството на закона", категоричен е Мишел:

"Предлагам да се увеличат фондовете за върховенството на закона и ценни проекти чрез допълнително финансиране за европейската прокуратура, както и за програми, свързани с правосъдието със специален фокус върху борбата с дезинформацията и насърчаване плурализма на медиите". Председателят на Европейския съвет поддържа предложението си от февруари решенията за санкции за злоупотреба с европейските фондове да се вземат в Съвета с квалифицирано мнозинство.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg