EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови акционери в „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови акционери в „Южен поток”

mail11:30 | 07.09.2011прегледи 548 коментарикоментари 0


Френската EDF и германската BASF получават по 15% дялово участие в проекта „Южен поток“, 20% си запазва италианският концерн Eni, а 50% притежава „Газпром“, съобщи ИТАР-ТАСС. „На 16 септември в Сочи планираме да подпишем договор на акционерите за реализацията на проекта „Южен поток“, съобщи Алексей Милер, ръководителят на „Газпром“, който запозна руския премиер Владимир Путин с параметрите на споразумението.
Проектът „Южен поток“ е насочен към укрепването на енергийната сигурност на Европа. Предвижда се, морският участък от него да премине през дъното на Черно море от компресорната станция „Русская“ до бреговете на България, уточнява ИТАР-ТАСС. Милер е припомнил, че работата по проекта вече е започнала. Срокът за завършването на газопровода е декември 2015 година, реализацията върви строго по график.
Общата дължина на черноморския участък е около 900 километра, максималната дълбочина, на която ще бъдат положени тръбите е повече от два километра, а проектната мощност – 63 млрд. куб. метра газ на година. За наземния участък от България се разглеждат два маршрута – единият на северозапад, другият – на югозапад. По суша тръбата ще е с дължина 1.6 – 2.5 хил. км, а строителството ще струва 15.5 млрд. евро.
Другият голям газопровод, през който ще се доставя природен газ за Западна Европа, „Северен поток“, бе запълнен с технологичен газ на официална церемония. След като тръбата се запълни до определено ниво на налягане ще бъде готова за експлоатация.
Първите търговски доставки по „Северен поток“ се очаква да потекат през четвъртото тримесечие на настоящата година. През 2012 г. ще бъде пусната и паралелна тръба, с което капацитетът на газопровода ще нарасне до 55 млрд. куб.м. – достатъчно за 26 млн. домакинства. Строителството беше изчислено първоначално на 7.4 млрд. евро, но крайната сметка е 8.8 млрд. евро.
В компанията, която построи и ще управлява „Северен поток“ дялове освен „Газпром“ (51%), притежават немските Wintershall Holding – дъщерно дружество на BASF (15.5%) и E.On Ruhrgas (15.5%), както и холандската N.V.Nederlandse Gasunie и френската GDF Suez, които има по 9%.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159