EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нови & прекратени концесии, реши МС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови & прекратени концесии, реши МС

mail07:34 | 12.03.2020прегледи 22488 коментарикоментари 0


Министерски съвет определи концесионери на морските плажове „Крайморие“ в община Бургас и „Приморско-юг“, община Приморско, област Бургас. За морски плаж „Крайморие“ концесионерът „Булсевън“ ЕООД се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 10 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 10 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Размерът на концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методиката за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 10,10 на сто без ДДС. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 48 186,18 лв. без ДДС.

За морски плаж „Приморско-юг“ концесионерът „Луксор Прим“ ЕООД се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 7 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 7 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Размерът на концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методиката за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 2,80 на сто без ДДС. Размерът на годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 118 189 лв. без ДДС. Инвестициите за организация на спортно-развлекателни дейности на морския плаж за срока на концесията са в размер на 203 280,00 лв. с ДДС.

Прекратява концесионни договори за находища

Концесионният договор за добив на въглища от находище „Чукурово” ще бъде прекратен, реши Министерският съвет. Находище „Чукурово” се намира на територията на община Елин Пелин, Софийска област. През месец юни 2002 г. за него е сключен концесионен договор с „Мина Чукурово“ АД, с. Габра. От началото на 2015 г. от находището не се добиват въглища. Възможността за прекратяване поради преустановяване на добива за срок, по-дълъг от 6 месеца, е предвидена в самия концесионен договор. Дължимите от концесионера плащания към държавата ще бъдат търсени по съдебен ред.

Поради неизпълнение на основни договорни задължения от концесионера държавата прекратява концесионния договор за добив на пясък и чакъл, годни за направа на обикновени бетони и строителни разтвори от находище „Близнаков андък“ - участъци „Потока“ (1-ви контур и 2-ри контур) и „Златолист“. Концесионерът не е заплатил концесионно възнаграждение и дължими неустойки за неизпълнение на договорни задължения. Не са предоставени и банкови гаранции, обезпечаващи изпълнението на основни задължения по договора. Находище „Близнаков андък" се намира на територията на община Сандански, област Благоевград. През месец юли 2012 г. за него е сключен концесионен договор с „Хидрострой-юг-97” АД, гр. Сандански.

По взаимно съгласие на страните се прекратява концесионният договор за добив на строителни материали - пясък, от находище „Здравец“. Находището се намира на територията на община Аврен, област Варна. През месец май 2008 г. за него е сключен концесионен договор с „Фининвестмънт“ ЕООД, гр. Варна. Концесионерът мотивира искането си за прекратяване на договора с негативното мнение в обществото към инвестиционното предложение за добив на подземни богатства от находището.

Баластриери“ ЕООД ще проучва строителни материали в площ „Каруцата“, разположена в землището на с. Костиево, област Пловдив. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание. Разрешението за проучване се предоставя за срок от дванадесет месеца. През този период „Баластриери“ ЕООД ще вложи минимум 24 хил. лв. в проучвателните дейности.

Актуализиран План за държавни концесии за 2019 - 2020

Министерският съвет одобри приетия от Координационния съвет по концесиите актуализиран План за действие за държавните концесии за периода 2019 - 2020 година. Политиката за държавните концесии се определя от Министерския съвет, който одобрява приетите от Координационния съвет по концесиите Национална стратегия за развитие на концесиите и План за действие за държавните концесии и техните изменения и допълнения. Съгласно Закона за концесиите съдържанието на Плана за действие за държавните концесии може да се изменя и допълва текущо.

По предложения на министъра на туризма за включване на нови проекти и за промени в проекти за концесии за морски плажове Координационният съвет е приел актуализиран План за действие за държавните концесии за периода 2019 - 2020 година.

Актуализираният План за действие не променя очакваните резултати от изпълнението на Плана за действие. С оглед публичност и прозрачност на държавната политика в областта на концесиите актуализираният План за действие ще бъде публикуван в информационния раздел на Националния концесионен регистър.

Контролът на концесии за подземни богатства

Междуведомствени комисии за контрол на концесионните договори ще проверяват тяхното изпълнение заедно с експертите от Министерството на енергетиката. Това предвиждат промени в Закона за подземните богатства (ЗПБ), приети от Министерския съвет на днешното му заседание. В зависимост от броя на контролираните договори, вида на концесиите и териториалното им местоположение, министърът на енергетиката ще назначи една или повече контролни комисии. Условията и редът за тяхната работа ще бъдат уредени с наредба, която трябва да бъде приета от Министерския съвет в шестмесечен срок от влизането на закона в сила.

Концесиите за добив на подземни богатства са изключени от обхвата на Закона за концесиите, който е в сила от януари 2018 г. Това наложи промяна в нормативната уредба по отношение осъществявания от министъра на енергетиката контрол по изпълнение на концесионните договори.

Със законопроекта се отстранява несъответствие при транспонирането на Директива 2009/31/ЕО относно съхранението на въглероден диоксид в геоложки формации.

Въвеждат се и имуществени санкции за търсене и проучване или добив на подземни богатства - нефт и природен газ в териториалното море, континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море, без съгласуван вътрешен план за аварийно реагиране. Глобите и имуществените санкции варират от 10 хил. лв. до 200 хил. лв. в зависимост от вида на нарушението.

Със законопроекта се уточнява и дефиницията за минен отпадък, като тя се привежда в съответствие с европейското законодателство. Законопроектът въвежда ясни изисквания към кандидатите за търсене и проучване или за концесия за добив. Прецизирани са необходимите документи, с които се доказва изпълнението на тези изисквания.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg