EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новатек - става водещ доставчик на LNG

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новатек - става водещ доставчик на LNG

mail14:09 | 24.07.2023прегледи 665 коментарикоментари 0


На фона на увеличените доставки на втечнен природен газ (ВПГ - LNG) руската енергийна компания "Новатек" е на ръба да измести държавния монополист "Газпром" като водещ доставчик на синьо гориво за Европа, сочат изчисления на Ройтерс. 

Възходът на "Новатек" е пример за промените, които настъпиха в европейската енергийна политика поради руска военна инвазия в Украйна. Старият континент все повече се ориентира към доставките на втечнен природен газ за сметка на синьото гориво, доставяно по газопреносната мрежа на "Газпром".

Общият износ за Европа на ВПГ и на природен газ, транспортиран чрез газопроводи, реализиран от "Газпром" между 1 и 15 юли, възлиза на 13,8 млрд. куб. метра, по изчисления на Ройтерс, базирани на данни на "Рефинитив Ейкън" (Refinitiv Eikon). През същия период експортът на "Новатек" за Стария континент е в размер на 12,34 млрд. куб. метра.

Двете руски компании не са отговорили на молбата на Ройтерс за коментар по темата. 

За разлика от петрола, доставките на руски природен газ не са обект на западните санкции, но Европейският съюз се стреми да намали енергийната си зависимост от Русия. Евросъюзът се ориентира към възобновяемите енергийни източници, за да ограничи вредните емисии на парникови газове. В краткосрочен план обаче ЕС увеличи вноса на втечнен природен газ.

Компанията "Новатек", която е създадена преди почти 29 години, се превърна във фактор на пазара на ВПГ, след като през 2017 г. пусна в експлоатация голям завод за втечнен природен газ, изграден на полуостров Ямал, в северозападната част на Сибир. Това става с подкрепата на управляващите в Кремъл. 

"Газпром" вероятно завинаги загуби между 65 на сто и 75 на сто от своя дял на европейския пазар (на синьо гориво - бел. ред.)", посочва Роналд Смит, анализатор към базираната в Москва брокерска компания Би Си Ес (BCS). 

За "Новатек" обаче ще бъде "много трудно" да измести напълно "Газпром" от газовия пазар в Европа, тъй като клиентите на "Газпром" ограничават развитието на своята инфраструктура за внос на втечнен природен газ, отбелязва Роналд Смит. 

Германия и Италия остават сред най-големите клиенти на "Газпром" в Европа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158