EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новата кула на летище "София" и втора писта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новата кула на летище "София" и втора писта

mail09:00 | 07.12.2012прегледи 565 коментарикоментари 0


До края на февруари 2013 г. на новата летищна контролна кула в София, която бе открита късно снощи, ще бъде инсталирана и една от „сондите”, предназначени за събиране на информация за електромагнитната обстановка, съвместен проект на ДП РВД и ТУ–София. Идентични анализатори на спектъра ще бъдат инсталирани на още шест места на територията на България. Анализ не електромагнитния фон ще бъде предоставян веднъж на шест месеца, като РВД ще предостави публичен онлайн достъп до данните през сайтовете на РВД и ТУ-София.
Новата контролна кула на летище София трябва да осигури безопасно и ефективно управление на полетите на летище София през следващите 40 години. Предвидена е дори възможност за оборудване на работни места за обслужване и на втора писта в бъдеще, коментира транспортният министър Московски. Той заяви, че всички оперативни системи и съоръжения са двойно подсигурени с цел гарантиране на постоянно и безопасно обслужване на полетите.

Необходимостта от изграждането на новата контролна кула е свързана с реконструкцията и разширението на летище София и се явява естествено продължение на развитието на летищния комплекс. От друга страна чрез новата летищна контролна кула ДП РВД ще обезпечи подобряване на качеството и ефективността на аеронавигационно обслужване в зоната на летището, допълни той.
Веднага след въвеждането в реална експлоатация на новата летищна кула предстои да бъде внедрена Система за управление и контрол на наземното движение на летището. По този начин ще се осигури обслужването на самолетите при всякакви метеорологични условия и ще се повиши безопасността на полетите независимо от увеличаването на трафика.
История
На 19 август 2011 г. ДП РВД подписа договор с "Главболгарстрой Холдинг" АД за изпълнение на работното проектиране и строителство на новата летищна контролна кула на стойност 14 813 030 лева с ДДС. Местоположението на съоръжението е западно от сградата на Терминал 2 на летище София, като от архитектурна гледна точка двете сгради взаимно се допълват. Разгърнатата застроена площ е над 2 400 кв.м., а височината на сградата е 55 м. Експлоатационният живот на новата летищна контролна кула е повече от 40 години и е разчетена да обслужва летище София при евентуалното му разширение. При построяването на съоръжението са спазени изискванията за обзор към пистата за излитане и кацане, като е осигурена и открита площадка за наблюдение на контролираната зона на летището.

снимка:ДП РВД


Тагове: кула, летище, писта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg