EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новата икономическа стратегия на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новата икономическа стратегия на ЕС

mail14:46 | 03.03.2010прегледи 1859 коментарикоментари 0


Новата икономическа стратегия на Европейския съюз за 2020 се основава на икономиката на знанието, на устойчивото развитие, на широка трудова заетост и на борбата срещу бедността.
Тя бе представена днес от председателя на Европейската комисия  Жозе Мануел Барозу. Европейският съюз през 2020 г. ни сочи какво трябва да постигнем сега и утре, за да поставим отново икономиката на съюза на добри релси. Кризата изведе на преден план основни въпроси и тенденции, които не можем да игнорираме. Европейският съюз позна дефицит в растежа, който поставя бъдещето ни под заплаха. Трябва да създадем нов икономически модел, подчерта той на пресконференция.
Преди всичко Европейският съюз трябва да си извади поуки от сегашната финансова и икономическа криза, да си даде сметка, че
никоя страна не е в състояние да се справи сама с икономическите предизвикателства в глобализирания свят, добави той.
Предлага се новият икономически модел в Европейския съюз да се развива главно в три посоки: "интелигентен" или основаващ се на знанията и иновациите икономически растеж, осигуряване на
устойчив растеж, като се налага нисковъглеродна икономика, засилване на социалния елемент в икономиката чрез увеличаване на трудовата заетост.
Според новата икономическа стратегия 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз трябва да се инвестира в научна и развойна дейност, процентът на хората без училищно образование в съюза трябва да бъде сведен под 10 на сто, а не по-малко от 40 на сто от младежите трябва да имат диплома или някакво звание, за 75 на сто от европейците на възраст от 20 до 64 години трябва да бъде осигурена работа, поставените цели за борба с климатичните промени трябва да бъдат изпълнени, а броят на заплашените от бедност в Европейския съюз трябва да бъде намален с 20 милиона души.
Заложените в новата икономическа стратегия цели са амбициозни, но не и непосилни. Те се основават на конкретни предложения, които ще гарантират постигането им. Разполагаме с мощни инструменти - ново икономическо управление, подкрепено от вътрешния пазар в Европейския съюз, с нашия бюджет и нашата външна търговия, както и с правилата на Икономическия и валутен съюз, които да подкрепят усилията ни, изтъкна Жозе Мануел Барозу.
Той прикани държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз да одобрят новата икономическа стратегия на срещата им в края на март в Брюксел. БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165