EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новата битка Русия - САЩ е ВПГ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новата битка Русия - САЩ е ВПГ

mail13:35 | 17.08.2018прегледи 783 коментарикоментари 0


Забравете за „Северен поток 2“: Русия е подготвила по-голяма изненада за САЩ, призовават от редакцията на руското икономическо списание  „Эксперт Online“.

ЕС се съгласи да увеличи вноса на втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ, увери американският президент Доналд Тръмп след преговорите си с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Белия дом. „Те ще станат много, много голям купувач и ние ще облекчим прочеса на продажбата за тях. Имаме ВПГ в изобилие“, категоричен бе държавният глава на САЩ.

На свой ред Юнкер потвърди информацията, като отбеляза, че „ЕС ще построи повече теринали за внос на ВПГ от САЩ“. Според експерти в следващите години американският износ на ВПГ за Европа ще нарасне с пет до десет пъти. Но дори и това няма да заплаши серизно доставките на руски газ: цената на природното гориво, което Москва предлага, остава далеч по-конкурентноспособна, отколкото тази на Вашингтон.

След преговорите с Юнкер, американският президент подметна фраза, която според управляващия партньор на експертната група Veta Иля Жарски е крайно интересна и едновременно с това много спорна: „Имаме ВПГ в изобилие“. Според Жарски това изказване на Тръмп е нищо друго, освен блъф. Към настоящия момент за външния пазар ВПГ изнася само един завод - Sabine Pass, който има мощност от 14 млн. тона. Само до миналата година лицензи за износ имаха 14 компании с обща мощност от 153 млн . тона, но по-голямата част от тях така и не започнаха дейност.

Работата е в това, обяснява експертът, че САЩ днес наистина имат потенциал, ако не и да заменят, то поне да натискат старите играчи на газовия пазар в Азия и Европа. Този потенциал обаче тепърва трябва да бъде реализиран, а своеобразната „империя от ВПГ“ , за която Тръмп говори, съществува единствено в главата на американския президент и в неговите постове в социалната мрежа „Туитър“.

Сключеното споразумение с ЕК, смята Иля Зарски, е добра причина още веднъж да се вдигне шум около плановете на САЩ да се наложи на европейския пазар на петрол и газ. Ако се вгледаме добре, можем да видим, че – първо - това не е дори „джентълменско споразумение“, а предварително съгласие на Брюксел да не се намесва в плановете на Вашингтон. И второ – ЕК е антимонополен орган, който контролира, а не сключва договори за доставки, не изгражда терминали за приемане и регазификация на втечнен газ. Дали американският ВПГ ще бъде закупен от потребителите зависи само от тях.

Разбираемо е, че Полша, която инвестира 0,7 млрд. евро в изграждането на собствения си терминал за ВПГ в Свиноунице, се интересува от увеличаване на износа на САЩ и намаляване на дела на „Газпром" на европейския пазар, докато Германия, най-големият потребител на газ в ЕС амбициите на Тръмп не срещат подкрепа. Това провокира недоволството му. Само миналата година Германия внесе 53,4 млрд. куб. м руски газ – огромно количество не само за европейските стандарти.

Но Германия е страна с втората най-скъпа цена на електроенергия (след Дания). Сега 1 киловат/час струва на германския потребител 0,30 евро – космическа цена за руснака. Поради тази причина в страната все още работят седем ядрени блока, които осигуряват около 14% от предлагането на електроенергия на пазара. До края на следващото десетилетие ФРГ ще закрие всички атомни електроцентрали, лишавайки се от източник на несигурна, но евтина енергия. Страната ще се нуждае от повече газ, за да отговори на нуждите на ТЕЦ-овете, населението и най-вече – на ориентираната към износ икономика и промишленост.

Във Вашингтон има умни хора, които мислят за бъдещето, уверен е Иля Жарси. След въвеждането в експлоатация на нови производствени мощности и ръст на обема на производство на ВПГ, в Германия и в други европейски страни ще нараства търсенето на газ във връзка с отказа от „по-мръсните“ ресурси (въглища, петрол, атом).

Инвестициите, направени от САЩ в инфраструктурата за ВПГ, трябва да се изплатят, което би могло да се случи чрез износ на гориво за чужди пазари. Въпреки това, ако в Азия поради липса на алтернативи на скъпият ВПЦ се внася без никакви проблеми, то в Европа, където повече от половин век се изграждат петролопроводи и газопроводи от съседните региони, не всичко е толкова просто.

Отчитайки разходите за втечняване, транспортиране, логистика и регазификация, ВПГ е повече от 1,5 пъти по-скъп от цената на горивото, транспортирано по газопроводи. Нищо няма да се промени с времето – цената му принципно няма как да бъде по-евтина. Европа се нуждае не просто от газ, а от евтин такъв, защото скъпият ще доведо до повишаване на инфлацията, ще забави икономическия растеж и ще намали конкурентоспособността на продуктите с висока добавена стойност.

За да се конкурират европейските продукти с тези на азиатци и американци, Европа се нуждае от стабилен доставчик на евтини енергийни ресурси и, уви, САЩ все още не са подходящи за тази роля. Ще увеличат ли САЩ присъствието си на европейския пазар? Да, ще го направят. Дали „Газпром" може да бъде изтласкан? Не, шансовете за подобен сценарий са минимални, уверен е експертът.

За пълното изместване не може да става и дума, категоричен е и ръководителят на оперативния отдел на руския фондов пазар на IR Fridom Finance Георги Вашенко.

Основният производител НОВАТЕК е в биснес отношения с Total, и европейските компании възнамеряват да поддържат това сътрудничество. Но ситуацията на пазара постепенно се променя, отбелязва експертът. Ако преди 15 г. е изглеждало, че САЩ ще бъдат основните вносители на ВПЦ, то сега, на фона на увеличението на цените на петрола, там отново започна да процъфтяват проектите за добив на шистов газ, заговори се и за ВПЦ. Очаква се производството на ВПГ в САЩ да нарасне от 14 на 90 млн. тона. От редакцията обаче подчертават, че и Русия ще увеличи добива си до 80 млн. тона.

Европейският пазар със сигурност е привлекателен, признава Вашченко. Очаква се търсенето на ВПГ да се увеличи с 77% в рамките на 10 години. Това е повече от средното за света. И борбата за пазара ескалира. Несъмнено САЩ ще търсят преференции за своите производители. Но няма сериозна заплаха за руския ВПЦ. В НОВАТЕК, който вече е транспортирал 40 танкера от новия завод за ВПГ (при това – в САЩ!), е подготвен за това предизвикателство.

Още повече, че строителството върви по-бързо от предвидените в графика срокове - третата линия ще бъде пусната в експлоатация през 2019 г., когато заводът ще достигне мощност от 16,5 млн тона. Общо за 96% от добивания газ вече е сключен договор, така че компанията няма от какво да се страхува. Проектът има данъчни облекчения - нулеви мита, нулев данък при прекратяване на дохода, нулев данък върху недвижимите имоти, привилегии за данък печалба. Нетната рентабилност на проекта е повече от 20%.

Основната битка за пазара ще избухне след 2025 г., смята Георги Вашченко. Купувачите ще търсят доставчици с ниски разходи. И тук е предимството на НОВАТЕК. Разходите за доставка за Европа в размер на 1,40 долара за 1 млн. БТE (Британски Топлинни Единици (BTU). Цената на ВПГ от САЩ ще бъде далеч по-висока. Освен това планът, който САЩ предлага, не е подходящ за експанзия, твърди експертът. Изграждането на терминал в Германия и преработката в него ще доведе до още по-голямо увеличение на разходите за ВПГ. И сега в Европа няма недостиг на мощност. Но е възможно САЩ да търсят други начини, по-специално да използват методи на конкуренция, изключващи цените, да оказват натиск върху партньорите, да изискват ползи за себе си и да поставят бариери пред другите.

Превод: агенция Фокус

 


Тагове: ВПГ, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg