EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова такса за прелитане над България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова такса за прелитане над България

mail16:00 | 15.04.2013прегледи 844 коментарикоментари 0


Размерът на базовата национална таксова единица за аеронавигационно обслужване на прелитащите въздухоплавателни средства през въздушното пространство на България се намалява от 36,56 евро на 36,49 евро за 2013 г., реши на заседание правителството. Кабинетът одобри промени в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в България.

С измененията Министерският съвет утвърди и нов лихвен процент за закъснели плащания в размер на 10,89 на сто (досегашният беше 11,58). Промените влизат в сила от 1 януари 2013 г.
Предложената таксова единица е определена след двустранни и многостранни консултации с авиационните превозвачи и е съгласувана и одобрена от Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол). Таксите за аеронавигационно обслужване се определят в съответствие с документите на Международната организация за гражданско въздухоплаване, Евроконтрол и Европейската комисия. Те покриват разходите за управление на въздушното движение и експлоатация на съоръженията.
В разходната база „прелитане” за втора поредна година са включени разходите на националния надзорен орган съгласно чл. 16в от Закона за гражданското въздухоплаване. Тук е включен и компонент, отразяващ разходите на Бюрото за събиране на таксите за аеронавигационно обслужване към Евроконтрол в размер на 0,15 евро.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg