EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нова схема за държавна помощ в земеделието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова схема за държавна помощ в земеделието

mail14:35 | 20.05.2016прегледи 905 коментарикоментари 0


Земеделските производители ще могат да се възползват от нова схема за държавна помощ за намален акциз на газьола, използван в селскостопанското производство. Промяната в закона бе приета единодушно от депутатите на първо четене.

С промените се въвежда механизмът за предоставяне на държавна помощ под формата на отстъпка от акциза върху газьола, използван за механични дейности в в селскостопанското производство. Помощта ще бъде представена под формата на парични средства, възстановяване на част от стойността на акциза, а не както досега под формата на ваучери за гориво. Облекчава се и процесът за кандидатстване на тази помощ. Предвижда се земеделските стопани да подават заявление за кандидатстване еднократно и да получат помощта наведнъж.

Светла Бъчварова от БСП заяви, че промените са подкрепени от опозицията:

Това е една дългоочаквана промяна в сектор "Земеделие", един от най чувствителните и рискови. Подкрепата на държавата чрез система от държавни помощи създава предпоставки той да се развива устойчиво.

Петър Петров от Патриотичния фронт добави:.

Аз съм доволен, че в новото предложение, което се дава, се завишават нормите за получаване на акциза за някои от културите, най-вече при обработката на лозя, което е много важно за нашата икономика. Завишаването на тези литри, които са полагат на декар, мисля, че отразява по-големите разходи, които се правят в по-трудно достъпните райони.

Схемата се прилага след получаване на окончателния номер в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия, реши още Народното събрание.

(БНР)


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg