EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нова програма за инвестиции в МСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова програма за инвестиции в МСП

mail14:36 | 21.03.2019прегледи 756 коментарикоментари 0


Министерството на икономиката на Република България и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) приключиха преговорите във връзка със стартирането на нова програма за инвестиции в МСП с привличане на допълнителен рисков капитал от частни дялови фондове, инвестиращи в България. Програмата е финансирана с рециклиран ресурс от изпълнението на инициативата JEREMIE и със средства от ЕИФ.

Новата инвестиционна програма InvestBG Equity цели също така да привлече значителен частен и институционален капитал за инвестиции в разширяването и интернационализацията на компании, базирани в България.

Инструментът InvestBG Equity е разработен, за да подкрепи една от стратегическите цели, стоящи пред Министерство на икономика, а именно насърчаване на инвестиционните сектори, които създават висока добавена стойност и подобряват цялостната конкурентоспособност на българската икономика чрез създаване и развитие на бързорастящи и иновативни малки и средни предприятия посредством подобряване на достъпа им до дялово финансиране.

Министерството на икономиката, чрез Холдинговия фонд по JEREMIE, и ЕИФ ще мобилизират съвместен ресурс в размер на до 110 милиона евро за финансиране на инвестиционната програма. InvestBG Equity е първата по рода си програма, съчетаваща рециклирани средства от инициативата JEREMIE и средства, управлявани от ЕИФ, за инвестиции в подкрепа на български компании.

Ресурсите на програмата се очаква да бъдат разпределени в две направления:

•        Подкрепа на фондове за рисково и дялово финансиране, инвестиращи в България – до 100 млн. евро

•        Съинвестиции, съвместно с фондовете за рисково и дялово финансиране, инвестиращи в български компании – до 10 млн. евро (допълнителни 10 млн. евро гарантирани частни съинвестиции)

Програмата ще подкрепи от 3 до 5 фонд мениджъра с опит в управлението на фондове за рисков капитал и частни дялови фондове в България и региона на Централна и Източна Европа, които ще имат за основна цел да мобилизират допълнителен капитал за инвестиции в български компании.

Въз основа на натрупания опит след стартирането на Инициативата JEREMIE преди 10 години, ЕИФ оценява много положително настъпилата трансформация на българската екосистема на рисков и дялов капитал. Коментирайки новата инициатива, изпълнителният директор на ЕИФ Пиер Луиджи Жилибер заяви: „С голямо удовлетворение поставяме началото на този пилотен инструмент, който ще позволи на ЕИФ и българското правителство да продължат да подкрепят пазара на рисков и дялов капитал в България. Това е важен етап в нашето партньорство с Министерството на икономиката, тъй като това ще бъде първата по рода си програма, в която ЕИФ ще инвестира съвместно ресурсите си с тези под управлението на JEREMIE по специален начин в полза на българския бизнес.“

Заместник-министър на икономиката г-жа Лилия Иванова коментира, че осигуряването в рамките на InvestBG Equity на минимум 35 млн. евро допълнително към първоначално предвидените 60 млн. евро национални средства на българското правителство, представляващи рециклиран ресурс от JEREMIE, е важна стъпка в непрекъснатите усилия за по-нататъшно подобряване на инвестиционната среда в България и предоставяне на повече възможности за местните предприятия да се развиват в международен план. „Финансовият ангажимент на ЕИФ към инструмента е знак за доверие в потенциала на българските фирми и икономиката като цяло ”, допълни тя.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966