EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова поточна линия за "Лютеница Първомай"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова поточна линия за "Лютеница Първомай"

mail13:26 | 01.10.2019прегледи 643 коментарикоментари 0


Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева официално откри новите мощности на „Булконс Първомай“ за производството на популярната и любима на много поколения „Лютеница Първомай“. Предприятието отбеляза 80 години от създаването си и е първото промишлено производство на лютеница в България. „Пожелавам още 80 години да произвеждате качествена лютеница. Радвам се, че по Програмата за развитие на селските райони е модернизирано преработвателното предприятие в този програмен период и се надявам да подкрепяме и през новия програмен период още такива успешни инвестиции“, заяви министър Танева.

„Булконс Първомай“ ООД вложи 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница, заяви на церемонията Георги Банялиев, управител на компанията. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини. Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница „Първомай“ за бързо хранене. Новите опаковки от 70 и 125 грама вече са в търговската мрежа. Великолепният вкус на българската лютеница е пренесен от стъкления буркан в по-лека и по-удобна опаковка, за улеснение на тези които искат да хапнат вкусна филийка с лютеница на закуска в къщи, в офиса или на семеен пикник.

Лютеница "Първомай" се произвежда единствено от български суровини, подчерта Георги Банялиев. Подбират се най-качествените и добре узрели български зеленчуци и се приготвят така, както са го правели тези, от които сме наследили оригиналните рецепти. Съставките на всяко бурканче „Лютеница Първомай“ и Сосове „Първомай“ минават за преработка на поточни линии в три производствени помещения с обща площ от 82 000 кв. м. Всяка година „Булконс Първомай“ ООД изкупува хиляди тонове пресни български зеленчуци от производители в страната. Технологията на производство позволява за съхранение на доматените и пиперкови пюрета като единични концентрати в специални съдове. Така се запазва оригиналният, неповторим вкус и цвят на продуктите "Първомай".

Компанията работи с широка гама от чуждестранни клиенти, разработвайки специални рецептури за различните пазари – както под собствена, така и под чужда марка. Основните експортни пазари на фирмата са Канада, Великобритания, САЩ, Германия, Русия и др.

 „Лютеница Първомай“ се произвежда в град Първомай по традиционна технология вече 80 години от далечната 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница. Характерното за географския район е, че използвайки местни продукти (домати и чушки) и преработвайки ги по традиционния метод за производство на лютеница - чрез изваряване, включително в домашни условия е постигнато масово производство на един от най-традиционните български продукти, наложен през десетилетия в страната и в чужбина и познат с характерния си вкус. Именно влагането на първокачествени материали и традиционния метод на производство на лютеница, запазен единствено в град Първомай, е от съществено значение за известността на „Лютеница Първомай“ и връзката на продукта с географския район.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg