EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нова по-ниска такса за издаване на апостили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова по-ниска такса за издаване на апостили

mail18:01 | 23.01.2019прегледи 649 коментарикоментари 0


Нова по-ниска такса за издаване на апостили влиза в сила от днес, 22 януари. Това става с Постановление №9 на Министерски съвет за изменение и допълнение на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа и на Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси - информират от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Правителственото решение бе взето на 18 януари, влиза в сила с обнародването си в „Държавен вестник“, което е с днешна дата. Новата такса е 5 лева вместо досегашните 15 лева. Припомняме, че Областна администрация-Разград започна издаване на апостили върху документи за чужбина на 3 януари. Оттогава са издадени над 100 заверки-апостил. Заявленията се подават в стая 809 на 8 етаж на Областна администрация-Разград.

Това е нова административна услуга, която от началото на 2019 г. се извършва от областните администрации и касае само документи по гражданско състояние, издадени от общинските администрации от типа: акт за раждане, удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници и други.

Досега услугата се извършваше в Министерството на външните работи и децентрализацията й е в улеснение на гражданите, на които не се налага да пътуват до столицата, спестяват им се време и разходи, подобрява се и административното обслужване.

В областните администрации се издават заверки-апостили не само на документи, издадени от общините в съответната област, а от цялата страна.  Документите, които притежават апостил, са освободени от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 година.

Гражданите е нужно да знаят, че издаваните от общините документи трябва да бъдат със специален печат, без който не може да бъде направена заверката. За тази цел трябва да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина./Дарик


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg